Miután milliárdokat buktunk, Áder végre megszüntetné a kamupártok rendszerét

Jobb későn, mint soha.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB), valamint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a választások kapcsán több mint ezer beadványt vizsgált meg és zárt le, ezért a szavazás jogilag megkérdőjelezhetetlen, az új Országgyűlés legitimációja minden vitán felül áll – mondta Áder János köztársasági elnök a Parlament alakuló ülésén. Az államfő köszönetet mondott a választáson részt vett választópolgároknak, a szavazóköri delegáltaknak, illetve a bizottsági delegáltaknak is.

Áder három kérdés megfontolását javasolta a Tisztelt Háznak:

  • azt javasolja a parlament illetékes bizottságának, hogy a Nemzeti Választási Bizottsággal (NVB) együtt tekintse át a választási eljárás tapasztalatait, és ha indokolt, tegyen javaslatot az Országgyűlésnek a választási eljárási törvény módosítására;
  • a kamupártokról szólva megjegyezte, azok országos listánkként legalább 153 millió forint támogatást kaptak, ezért megfontolásra javasolja az Országgyűlésnek, nem kellene-e visszatérni a korábbi szabályozáshoz és elejét venni annak, hogy a demokrácia ünnepéből néhányan üzletet csináljanak;
  • elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes szavazókörökben 2-3 órás várakozás után tudták csak leadni szavazatukat a választópolgárok, ezért annak megoldására is kérte a parlamentet. (Gyurcsány Ferenc kígyózó kígyóira emlékszünk, ugye?)

Az államfő a győztes párt vezetőjét, Orbán Viktort felkérte kormányalakításra, aki ezt a felkérést elfogadta, ezért most azt javasolta az Országgyűlésnek, Orbán Viktort válasszák meg kormányfőnek.

Áder János beszédében az új Országgyűlés számára három fontos kérdést emelt ki. Az Európa jövőjét érintő kérdésben megjegyezte, az Európai Unió néhány vezetője „elvesztette iránytűjét”, ezért azt javasolta, az EU egyik alapítójának, Robert Schumannak gondolatatait idézve, térjünk vissza a keresztény alapértékekhez, és egy egyesült családbarát, föderális Európát építsünk. Az új gazdasági világrend kapcsán kiemelte, a világban infokommunikációs forradalom zajlik. Ezért fontosnak tartja, hogy „tanítsuk meg gyermekeinket, hogyan védjék meg magukat a digitális univerzumban”. A világban zajló másik nagy változás, a klímaforradalom kapcsán Áder kiemelte: az elsivatagosodó területeken népességrobbanás várható, nekünk pedig gyermekeink, unokáink érdekében változtatnunk kell az eddigi „kitermeljük, feldolgozzuk, használjuk, majd eldobjuk” szemléleten.

Szavait az államfő négy évvel ezelőtti beszédének záró gondolatával, Kölcsey ismert mondatával zárta: „A haza minden előtt!”