30 millió forintért árulta tisztségét az Országos Roma Önkormányzat elnöke

30 millió forintért árulta tisztségét az Országos Roma Önkormányzat elnöke

Mint arról beszámoltunk, Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat elnökét korrupció gyanúja miatt vették őrizetbe csütörtökön.

Most az ügyészség azt közölte,

30 millióért árulta az Országos Roma Önkormányzat elnöke saját vezetői tisztségét.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsította meg az ORÖ elnökét – derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből. Agócs Jánost csütörtökön vették őrizetbe.

Jobbik: Új alapokra kell helyezni a helyi, megyei és országos roma politikát

Nem állítom, hogy minden nemzetiségi önkormányzati képviselő rosszul végzi a dolgát, de azt igen, hogy a rendszert áthatja a korrupció minden lehetséges eleme Így reagált Agócs János őrizetbevételére Varga Ferenc, a Jobbik cigány nemzetiségi országgyűlési képviselője. Agócs Jánost hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vette őrizetbeaz ügyészség.

A megalapozott gyanú szerint az Országos Roma Önkormányzat elnöke – aki 2019 decembere óta Agócs János – 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy 30 millió forint ellenében átadja részükre az ORÖ elnöki tisztségét.

Az ajánlat lényege szerint az összeget oly módon kellett volna megfizetni, hogy 18 millió forint járt volna a lemondáskor, míg a fennmaradó 12 millió forintot 2022 decemberéig kellett volna átadni.

Az elnök vállalta, hogy a pénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénzt átadót bízza meg és közreműködik az illető elnökké választásában.

N1TV - NAPI TÉMA: Véget kell vetni a "barna bőr kereskedők" uralmának

Címlap N1TV - NAPI TÉMA: Véget kell vetni a "barna bőr kereskedők" uralmának Kik a roma szavazatok kufárai? Miért vették őrizetbe az Országos Roma Önkormányzat elnökét? Miért nem működik hatékonyan a hazai roma integráció? Vendégünk: Varga Ferenc, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az ügyészség hozzáteszi, a nyomozó ügyészség a csütörtöki elfogást követően elrendelte a kisebbségi önkormányzati vezető őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki és indítványozza letartóztatásának elrendelését. A kényszerintézkedésről a bíróság pénteken dönt.

A gyanúsított nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen.

A minősített korrupciós bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés – emlékeztet a főügyészség.