Félmilliárdot követel vissza a Belügyminisztérium az ORÖ-től, az elnök megakadályozta a rendkívüli közgyűlés megtartását

Félmilliárdot követel vissza a Belügyminisztérium az ORÖ-től, az elnök megakadályozta a rendkívüli közgyűlés megtartását

A Belügyminisztérium 527 millió forintot követel vissza az Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ). A témában összehívott rendkívüli közgyűlés megtartását azonban az ÖRO elnöke, Agócs János sajátos indokkal akadályozta meg – írja a Népszava.

Agócs 2021. december 13. napjára fertőtlenítést rendelt el az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székházában, így a meghirdetett időpontban nem volt lehetőség a rendkívüli közgyűlés megtartására.

A lap azt írja, a közgyűlést nagyrészt az ellenzékben lévő Lungo Drom képviselői kezdeményezték, amit indulatos levélváltás előzött meg. Eredetileg Csóka János, a Lungo Drom frakcióvezetője fordult kérdésekkel Langerné Victor Katalinhoz, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárához, aki reagálásában közölte: „jogosulatlanul igénybe vett támogatás miatt” az ORÖ-nek vissza kell fizetni összesen 527 millió forintos támogatást. A vonatkozó fizetési felszólítást november 25-én vették át az ORÖ-ben, a teljesítésre ettől számítva 30 nap áll rendelkezésre.

A helyettes államtitkár tájékoztatása alapján a cigány érdekvédelmi szövetség frakcióvezetője megkereste Agócs János elnököt, szerinte a több mint 500 milliós követelés miatt az ORÖ csődhelyzetbe került, erre tekintettel pedig rendkívüli közgyűlés összehívására van szükség.

Agócs azonban tiltakozó levelet írt Langerné Victor Katalinnak, amit aztán Pintér Sándor belügyminiszternek is elküldött. Az ORÖ elnöke arra kérte a helyettes államtitkárt, hogy a „politikai felelősségének kérdését is megvizsgálva” tartózkodjon az ORÖ ügyeinek „szubjektív módon történő interpretálásától”, valamint attól, hogy a közgyűlés tagjainak „hiányos és/vagy félrevezető tájékoztatást” adjon. Agócs vitatja a követelés jogosságát, amiről korábban részletes, okiratokkal alátámasztott módon beszámolt a Belügyminisztériumnak.

A rendkívüli közgyűlés napirendjén egyébként nemcsak a visszafizetési ügy szerepelt volna, hanem a pénzügyi bizottság tagjainak leváltása is.

Az előterjesztők ugyanis alkalmatlannak tartják a bizottság tagjait tisztségük betöltésére.

Az ORÖ egyik név nélkül nyilatkozó képviselője a lapnak elmondta, hogy a Belügyminisztérium által most visszakövetelt pénzt még az előzős ciklusban költötték el, amikor az országos önkormányzat 2016-ban jogalap nélkül megyei irodákat hozott létre. A képviselő politikai retorzióként értékelte a történteket: ez a válasz arra, hogy az ORÖ nem Farkas Félixet, a „kormány emberét” választotta meg a roma nemzetiségi lista vezetőjévé.

A Népszava információi szerint az ORÖ tagjainak egy része közben „alternatív közgyűlést” szervezett, ennek legitimitása azonban erősen kérdőjeles.