Őrvidéken nemzeti-szocialista kormány alakult

Rekordgyorsan koalícióra lépett pénteken az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a nacionalista Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ).

Hasonló kormánykoalícióra még sohasem volt példa Burgenlandban, ahol 1964 óta az SPÖ rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal.
Hans Niessl szociáldemokrata tartományi kormányfő Johann Tschürtz-cel, az FPÖ burgenlandi vezetőjével közösen, Kismartonban (Eisenstadt) megtartott sajtótájékoztatón úgy vélte, jó koalíciós megállapodás született.

Országos szinten erősen megosztotta a szociáldemokratákat Niessl lépése. A Der Standard című osztrák liberális lap pénteki száma szerint Hannes Swoboda, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának korábbi vezetője nem tartotta jó ötletnek a tartományi kormányfő lépését. Norbert Darabos, az SPÖ ügyvivője ellenben úgy vélte, a koalíció akár „sikeres kísérlet” is lehet, ha az FPÖ megfontolt politikát folytat – írta a Die Presse osztrák konzervatív napilap. Hannes Androsch korábbi alkancellár úgy vélte, a kialakult helyzet a párt fejetlenségét mutatja, és Werner Faymann szociáldemokrata kancellárnak „végre fel kellene hagynia a szép szavakkal” és el kellene kezdenie kormányozni.

Emellett az SPÖ néhány tagja attól tart, hogy az eddig Burgenlandban és Stájerországban is a szociáldemokratákkal közösen kormányzó, konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) a koalíció felrúgása miatti „bosszúból” szövetségre léphet a nacionalistákkal Stájerországban – írta a Standard.

Csütörtökön Niessl, akinek pártja szövetségi szinten elutasítja az együttműködést a bevándorlás-ellenes pártokkal, a Kismartonban (Eisenstadt) megtartott sajtótájékoztatón megjegyezte, tisztában vannak vele, hogy "teljesen új utakra lépnek". A tartományi kormányfő hozzátette, a tárgyalások elindulásáról értesítette Norbert Darabost, az SPÖ ügyvivőjét, aki ezt "tudomásul vette".

Hans Tschürtz, az FPÖ burgenlandi vezetője kijelentette, meggyőződése, hogy ezzel Burgenlandban új, jövőbemutató és a választók számára vonzó politizálás kezdődik.
Franz Steindl, az eddigi tartományi kormánykoalícióban résztvevő ÖVP burgenlandi vezetője úgy vélte, az SPÖ "feláldozza szociáldemokrata alapértékeit a hatalom megőrzésének oltárán".

Niessl a sajtótájékoztatón azt mondta, nem lát áthidalhatatlan ellentéteket a két párt álláspontja között biztonságpolitikai kérdésekben, hiszen választási kampányában mindkét politikai erő az átmeneti határellenőrzés visszaállításáért kampányolt.

Burgenlandban az FPÖ egy áprilisi kampányrendezvénye keretében Féltorony (Halbturn) településen jelképesen "lezárta" a határt, a határellenőrzés visszaállítását követelte és azt, hogy a burgenlandi állásokat

A múlt vasárnap lezajlott burgenlandi tartományi választásokon a szociáldemokraták a szavazatok 42 százalékával megőrizték első helyüket, támogatottságuk azonban visszaesett 6 százalékkal. A második legnépszerűbb párt, az ÖVP 5 százalékot veszített, és 29 százalékot ért el. Az FPÖ viszont legutóbbi eredményéhez képest 6 százalékkal erősödve a voksok 15 százalékát kapta.

Stájerországban - ahol még zajlanak a koalíciós egyeztetések - az FPÖ 26 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végzett, a szociáldemokraták támogatóik 9 százalékának elveszítésével a szavazatok 29 százalékát, a konzervatívok pedig szavazóik 8,6 százalékának elpártolásával a voksok 28 százalékát szerezték meg.