Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége: szolidaritásáról és támogatásáról biztosítjuk a sztrájkoló tanárokat

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége: szolidaritásáról és támogatásáról biztosítjuk a sztrájkoló tanárokat

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) tagjai, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete, a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezet, a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete, Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a sztrájkoló tanárokat.

"Az OSZSZ, mint felsőoktatásban dolgozó munkavállalókat is képviselő szövetség kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar oktatás minden szintjén tisztességes béreket kapjanak és megfelelő körülmények között gyakorolhassák hivatásukat a pedagógusok, oktatók, szakoktatók. A magyar felsőoktatásba kerülő hallgatók felkészültségét jelentős mértékben meghatározza, hogy tanáraik kellően motiváltak legyenek, és ne kelljen napi megélhetési gondokkal küzdeniük.

A munkavállalók legerősebb jogát, a sztrájkhoz való jogot, az Alaptörvény és nemzetközi szerződések biztosítják. Azonban ez a gyakorlatban jelenleg több szakterület esetén is sérül. Az pedig megdöbbentő és rossz emlékeket ébresztő, hogy azokat a tanárokat, akik kiálltak magukért, a kollégáikért, a diákokért, az oktatás- és az ország jövőjéért, a hatalom kirúgta a munkahelyükről ezzel megfélemlítve a pedagógus társadalmat.  

Az OSZSZ kéri tagszakszervezetei tagjait és minden, az ország jövőjéért tenni akaró szimpatizánst, hogy legyen szolidáris a pedagógusok harcával" - írták.