Oscar-díj átadás: a narratíva, amiért cáfolják egymást a kormánypárti sajtóban

Oscar-díj átadás: a narratíva, amiért cáfolják egymást a kormánypárti sajtóban

A NER nyers álláspontját közvetítette a napokban Vígh László fideszes parlamenti képviselő, aki szerint az újságíró feladata az, hogy a politikusokat segítse.

„A sajtószabadság azt is jelenti, hogy segít a sajtó nekünk abban, hogy építsük mindazt, amit elkezdtünk”

állapította meg.

Érdemes a politikus által említett megfontolásokat figyelembe véve megvizsgálni például az idei Oscar-díj átadást, amelynek volt magyar vonatkozása is, s amelyből élénk közéleti vita alakult ki Magyarországon. A legjobb női mellékszereplő kategória díját Jamie Lee Curtis kapta, aki a magyar felmenőkkel rendelkező Tony Curtis és Janet Leigh hollywoodi sztárpár gyermeke. A Magyar Nemzet erről így számolt be. Amikor magyarországi kötődéséről kérdezték a színésznőt, ő ki merte ejteni azt a ma Amerikájában szitoknak számító kijelentést, hogy „szeretem a magyar örökségemet”, amire a teremben dermedt csend lett.

„Bezzeg amikor az egyéb, megfelelő és jelenleg megkövetelt amerikai narratívát valló színészek említik amerikai és egyéb gyökereiket, a nemzeti öntudattól eltelve a hallgatók elaléltan képesek pirosra verni a tenyereiket. A Jamie Lee Curtis magyar felmenőinek említése utáni kínos csend nem volt más, mint Amerika, pontosabban az amerikai balliberális kulturális elit szegénységi bizonyítványa, példája annak, hogy a művészetek területére is beszivárgott a kőkemény, politikai véleménynyilvánítás”

- folytatta a gondolatmenetet a lap, s megszületett a megoldás is. Mindez azért történt, mert Magyarország a béke pártján áll.

„Amennyiben a jelenlegi orosz–ukrán háborúban Magyarország lenne a háború legharsányabb támogatója, ha az amerikai tervek európai végrehajtásában nem országunk lenne a nemkívánatos homokszem az általuk eltervezettek végrehajtását illetően, a hollywoodi nagyérdemű Magyarország nevének hallatán a tisztelettől elolvadva, véget nem érő ovációval nyilvánított volna véleményt. Ehelyett maradt a csönd, amidőn az »eltörléskultúra« szörnye kéjesen rátelepedett a helyszínre, a díjazott színésznőre, aki ugyan kényszeredetten észlelte a közönség néma hallgatását, beszéde végén némi zavarral azt kérte, hogy ne lehetetlenítsék el és hozzátette, hogy legalább azon este ne tegyék ezt vele.”

Mielőtt megírta volna a szerző, pontosan mi történt, sem ő, sem más szerkesztő nem vette a fáradtságot, hogy megnézze az erről készült rövid videót:

És nemcsak, hogy nem nézte meg senki közülük, pár nappal később a lap lényegében megismételte ugyanezt az állítást:

„A mostani Oscar-díj kiosztásakor Jamie Lee Curtis jelentette ki, hogy nagyon büszke magyar örökségére. A reakció néma csend volt, pedig a korszakos jelentőségű színésznő még egy kis dalocskát is elénekelt tört magyarsággal. Márpedig ma Hollywoodban a magyarsággal büszkélkedni nem illendő.”

Aki a Magyar Nemzetből tájékozódik, valószínűleg soha nem tudja meg az igazságot, mi történt azután, hogy Jamie Lee Curtis megemlítette magyar kötődését. De azért máshol felcsillant a remény, hogy nem mindenki akarja sötétségben tartani olvasóit a kormányoldalon, hogy léteznek újságírók ott is, akiknek fontos a valóság. A cáfolatot ugyanis a türelmét vesztett Pesti Srácok adta közre. A szerző részletesen leírta, miért nem igaz, hogy a közönség részéről látványosan elmaradt a taps, majd hozzáfűzte:

„Persze, csábító lehet azon méltatlankodni, hogy a degenerált, elhülyült, globalista-neomarxista hollywoodi közeg ellenséges velünk, magyarokkal szemben, miközben előszeretettel forgatnak filmeket nálunk, mert olcsók vagyunk, ugyanakkor képzett a munkaerő, jó az infrastruktúra, stb.”

A Pesti Srácok keltette remény a kormánysajtóban azonban gyorsan elveszett, amikor azt is kifejtette, nem az a célja a cáfolatnak, hogy kiderüljön az igazság. „Ha ezt a narratívát toljuk, azzal épp a libsiknek adunk muníciót, akik erre fel rákezdhetnek a szokásos mantrájukra, hogy külföldön utálnak minket, elszigetelődtünk, blablabla… (…) A degenerált, elhülyült, globalista-neomarxista belpesti közeget ne segítsük az Oscar-díjátadóval és Jamie Lee Curtis-szel kapcsolatos fals információkkal abban, hogy ön- és magyargyűlöletüket habzó szájjal kiélhessék.”

Szóval Vígh László fideszes parlamenti képviselőnek igaza van. A kormányoldal médiájából tájékozódók ne akadjanak fenn, ha a valóság helyett mellébeszélés folyik. Még azon se, ha valójában rombolás az, amit építkezésnek hívnak. Mert számukra az újságíró feladata az, hogy a politikusokat segítse.

„A sajtószabadság azt is jelenti, hogy segít a sajtó nekünk abban, hogy építsük mindazt, amit elkezdtünk.”

Ha pedig valaki tényleg tudni szeretné, mi történt az Oscar-díj átadáson, mit mondott pontosan Jamie Lee Curtis, kinek és miért, hogyan reagáltak az újságírók a sajtótájékoztatón és miért ostobaság, amit a kormánylapok összehordtak, az olvassa el a 444 precíz beszámolóját az eseményről.

Címlapkép: Ke Huy Quan vietnami-amerikai (b) és Jamie Lee Curtis amerikai színésznő (j) a legjobb mellékszereplőnek, míg Michelle Yeoh maláj-amerikai (b2), valamint Brendan Fraser amerikai színész a legjobb főszereplőnek járó elismeréssel a kezükben a 95. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2023. március 12-én. - MTI/EPA/Caroline Brahman