Ősi acél Jaroszlávból

Orosz kutatók rutin vizsgálatot végeztek egy hét évvel korábban feltárt ősi szablyán, amelyet még Jaroszláv városban találtak.

A szablyát magát még 2007-ben ásták ki Jaroszláv város történeti városmagjában, a Dormition Katedrális környékén, ahol megtalálták a városvédők tömegsírját, akiket Batu kán támadó serege mészárolt le 1238-ban. A lelőhelyen a mongol támadás nyomaira utaló jelek voltak. Meggyilkolt nők és gyerekek csontvázai hevertek szanaszét, ezen kívül előkerültek háztartási kellékek, többek között ékszerek, fegyverek és edények.

A penge terjedése

A jaroszlávi leletek közé tartozott az öntött technológiával készült acélpenge, amelyet először Indiában használtak a Kr. u. 1. században, a kusán korban, talán ezek a félelmetes harcosok fejlesztették ki az új technológiát. Tőlük továbbterjedt Közép-Ázsiába. Eközben az európai kardkészítők mit sem tudtak erről a technológiáról. A mongol hadakat ilyen, kiváló fegyverrel szerelték fel. A keleti technológia ismerete elfelejtődött, illetve Európa tudomást sem szerzett róla, majd ezt a fajta acélt a 18. században újra feltalálták.

Mongol szablya

A Jaroszlávban talált szablyáról úgy vélekednek, hogy az Batu kán egyik vezéréé volt. Az acél a középkorban nagyon drága volt, nem biztos, hogy közrendűek is hozzájuthattak ilyen költséges fegyverekhez.

B