Összeverekedtek a képviselők Irakban

Szemtanúk beszámolói szerint a verekedés kurd és síita törvényhozók között tört ki, mert az előbbiek elutasították a síiták követeléseit a kurd Fuád Maszúm elnök, a szunnita Szalím el-Dzsabúri parlamenti elnök, valamint a síita Haider al-Abádi miniszterelnök lemondásáról.

Az iraki állami televízió közlése szerint a verekedés miatt el-Dzsabúri házelnök fontolóra vette a parlament feloszlatását, ami új parlamenti választások kiírását eredményezné.

Az iraki alkotmány értelmében a 328 tagú parlamentet kétféleképpen lehet feloszlatni: a képviselők háromnegyede kérvényezi, majd többséggel megszavazzák, vagy a miniszterelnök kezdeményezni és az elnök jóváhagyja azt.

A szerdai ülést több tucat, a törvényhozásban kedd este tüntetésbe kezdő képviselő kérésére hívták össze. A törvényhozók azt követelik, hogy Abádi ragaszkodjon a kabinetének új összetételéről szóló, két hete bemutatott javaslatához. A kormányfő, engedve azoknak a követeléseknek, hogy szakértői kormányt hozzon létre a korrupció elleni harc jegyében, egy 14 fős listát terjesztett be.

Kedden azonban Abádi egy módosított listát mutatott be, miután a legerősebb politikai tömörülések elutasították az eredeti javaslatot, és saját jelölteket állítottak az érintett minisztériumok élére.

A szakértői kormány létrehozása része azoknak a reformlépéseknek, amelyek megtörnék annak a politikai osztálynak a hatalmát, amely a kormányfő szerint vagyon- és befolyásszerzés céljával kihasználja az amerikai megszállás után bevezetett nemzetiségi és felekezeti kvótarendszert a törvényhozásban.

A módosított kormányátalakítási javaslatról szóló szavazást csütörtökre tűzték napirendre.