"A kormánynak kiemelten fontos a vidék"

Kivéve, ha cselekedni és dolgozni kéne, mert akkor nagyon gyosan elfogy a lendület.

A község az országos híradásokba rendre a hírhedt drogfesztiváljával kerül be. Azonban március 15-ét frissen magunk mögött hagyva említsük meg, hogy a '48-as honvédek itt aratták első komoly győzelmüket, de sok más érdekesség mellett álljon itt, hogy például Illyés Gyula is a településen gyerekeskedett.

A vidék elárultatásának jó példája ma a község, ahol a helyiek legaktuálisabb problémát a bezárt takarékszövetkezet jelenti, amely nélkül - zsákfalu lévén - 10 kilométerre kell bejárniuk az ozoraiaknak. A másfél ezer lelkes településen ez különösen a vállalkozók életét nehezíti meg. 

Lakossági megkeresést követően a helyzet orvoslása céljából Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke a kormányhoz fordult segítségért. Korrekt hangvételű beadványában felhívja a figyelmet arra a folyamatra, amely részeként a kistelepülések és a városok között – ingatlanárak, ingatlankereslet stb. vonatkozásában – egyre nagyobbra nyílik az olló. A jobbikos politikus szerint "ahogy a demográfiai és társadalmi problémák halmozott jelenléte a gazdasági teljesítményt is jelentősen befolyásolja, úgy fordítva is megfigyelhető, hogy a gazdasági élet nehézségei, de akár a pénzügyek intézése elé gördített akadályok is hozzájárulnak a falvak lélekszámának csökkenéséhez." 

A fentiekben vázolt probléma megítélésem szerint némi kormányzati segítséggel orvosolható. Ennek érdekében fordultam Önhöz bizalommal, kérve segítő közbenjárását! - írja Sneider a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető miniszterhez intézett kérdésében.

Bár a kormány kiemelten fontosnak tartja, de...

Fónagy János államtitkár válaszában kifejti:

- A kormány kiemelten fontosnak tartja a vidéki lakosságnak nyújtott pénzügyi szolgáltatások színvonalának felzárkózását a nagyobb városokban élő lakosságnak nyújtott szolgáltatások szintjéhez;

- Az ozorai takarékszövetkezet bezárásáról körültekintő mérlegelést követően, üzleti-szakmai indokok alapján;

- A helyi önkormányzat a hibás, mert nem helyezte át számlájának a vezetését a helyi takarékszövetkezeti fiókba;

- A kormány komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse, és ahol lehet, megszüntesse a városi és vidéki lakosság életkörülményei között lévő különbségeket.

Mindezek ellenére az ozoraiak - a kormány szerint - járjanak csak nyugodtan a 10 km-re lévő pincehelyi fiókhoz. Mert mint utólag tudjuk: olimpiára lett volna pénz, csak a szemét kis "Soros-bérencek" megakadályozták (ami ebben a formában nem igaz, Orbán Viktorék a vita helyett a megfutamodást választották - a szerk.), ám az ozorai takarék megmentésére már nincs pénz. Ez ugyanis aránytalanul megterhelné a büdzsét. Nem ez az egyetlen ami érthetetlen ebben az országban.