Paks2 egy korrupciós projekt, ami sohasem az atomenergiáról szólt

Paks2 egy korrupciós projekt, ami sohasem az atomenergiáról szólt

Sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért pártszövetség „Paks2 megbukott – Orbán ne háborúzz tovább!” címmel.

Az eseményt Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki elmondta, hogy pontosan látszik, hogy a jelenlegi helyzetben a paksi bővítés tarthatatlanná vált és egy négyes kockázati tényezőt jelent. Hozzátette, hogy az új fejlemények is ezt támasztják alá.

„Biztonsági kockázat, hiszen azok az oroszok, akik már betörtek a külügyminisztérium szerverébe, úgy építenék meg ezt az atomerőművet, hogy az ellentétes a nemzetközi politikai helyzetünkkel”

– fogalmazott, majd megjegyezte, hogy a beruházás Magyarország szuverenitását is sérti.

A második kockázat az LMP politikusa szerint a korrupciós lehetőségeket érinti, hiszen teljesen átláthatatlanul történik a beruházás. Harmadik kockázatnak a nemzetközi elszigetelődést említette Ungár Péter, aki szerint az atomerőmű tovább növelné Magyarország oroszoktól való függését.

„A negyedik pedig az, hogy a kormány úgy költ el pénzeket, hogy azzal Magyarország nem lép rá arra a zöld útra, amire azért van szükség, hogy a klímaváltozással szemben fellépjünk”

– fejtette ki Ungár.

Szabó Rebeka a Párbeszéd zuglói alpolgármestere, az Egységben Magyarországért Pest megye 10-es számú választókerületének képviselőjelöltje szerint az ellenzéki pártok már régóta látták, hogy Paks2 totális kudarc Magyarország számára. Felelevenítette, hogy Orbán 2014-ben állapodott meg Putyinnal a beruházásról és bár előkészítették 13 milliárd forintért egy kiírás, de végül versenyeztetés nélkül állapodott meg a kormány az oroszokkal.

„Ez már önmagában is azért nagy baj, mert így tudtak az oroszok egy még nem használt, kísérleti technológiát behozni Magyarországra”

– jegyezte meg Szabó.

A képviselőjelölt szerint már akkor az látszott, hogy 3600 milliárd forintba fog kerülni a paksi bővítést, amit orosz hitelből fedez a magyar állam. A szerződés részletei titkosak, de annyi tudható volt, hogy kamatostól 21 év alatt kell majd ezt visszafizetnünk.

„Akkor még azt állította Orbán Viktor, hogy az elhasznált fűtőelemeket visszalehet majd vinni Oroszországba. Azóta persze kiderült, hogy ez sem így van” – tette hozzá.

Szabó felhívja a figyelmet, hogy a megállapodás óta már elköltött 300 milliárd forintot az Orbán-kormány, de nehéz megmondani, hogy ez mire is ment el, ugyanis hiába állították, hogy 2023-ban már működni fog Paks2, aközben „gyakorlatilag egy kapavágás nem történt”, csak néhány feltárást végeztek.

„Bár tavaly beadták az építési engedély kérelmet, de azt sem kapták meg”

– fogalmazott Szabó.

A képviselőjelölt szerint Orbán a beruházás miatt szándékosan visszahúzta Magyarországon a megújuló energiával kapcsolatos fejlesztéseket és a „teljes energiastratégiánkat megpróbálta erre a nagy kockázatos beruházásra” felépíteni.
Szél Bernadett emlékeztetett, hogy a Paks2 beruházás körül volt egy atomfizikus, Aszódi Attila, akit a kormány elhallgatott a Pegasus segítségével és végül a pozíciójától is el kellett búcsúznia.

„Most az a Süli miniszter úr felel ezért a projektért, aki egy mai napig aktív perben – amit még jóval korábban indítottam ellene – azzal védekezik, hogy nincsenek a kezébe azok a hatásvizsgálatok, kockázatbecslések, amik megalapozták azt, hogy egyáltalán a magyar kormány arra az álláspontra jutott, hogy Magyarországnak Paks2-re szüksége van” – fogalmazott Pest megye 2-es számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje.

Szél szerint gyakorlatilag senki nem tudja, hogy miért is vágott bele a kormány ebbe a bővítésbe.

„Én azon az álláspont vagyok, hogy ez egy korrupciós projekt, ami sohasem az atomenergiáról szólt, hanem kifejezetten arról, hogy hogyan finanszírozza a Fidesz-kormány a saját oligarcháit”

– jelentette ki a képviselőjelölt.

Szél úgy látja, hogy azért is van szükség kormányváltásra, mert „minden józan ember tudja”, hogy ebben a században már nagyon égető kérdés a klímaváltozással szembeni harc, ami miatt azonnal cselekedni kell.