Az oroszok tudnak a legjobban atomerőművet építeni

Mondta az államtitkár, a csernobili katasztrófa évfordulóján.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerda este az LMP társelnökével, Szél Bernadettel vitázott a az Ökopolisz Alapítvány rendezvényén, Paksról és az atomenergiáról.

A vita egy ideig békés volt, azonban a vége felé kezdett elmérgesedni a hangulat. Ekkor vetette fel az LMP-s politikus, hogy az ország elé kellene tárni a paksi bővítésre vonatkozó számokat, ugyanis szerinte politikai döntés született. Orbán és Putyin egyezségét pedig utólag próbálják valahogy megindokolni és gazdaságilag alátámasztani.

Csepreghy államtitkár úr erre azt találta mondani, hogy 

„az oroszokat sok mindenért le lehet nézni, de az atomerőművekhez értenek”.

A kijelentés pikantériája, hogy pont ezen a napon volt a Csernobili atomerőmű katasztrófájának 31. évfordulója.

Azt reméljük, államtitkár úr nem felejtette el, hogy 1986-ban a három és félmillió ember egészségkárosodását okozó, és azóta is Európa legsúlyosabb környezeti katasztrófájaként számon tartott csernobili robbanás is, egy oroszok által épített atomerőműben történt.

Úgy tűnik, a kormánytagokon úrrá lett a tavaszi fáradság, és ezáltal megkoptak történelmi emlékeik, ugyanis a héten nem ez volt az egyetlen elszólás.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a héten nyilatkozta a Salon 24 nevű újságnak, amit a Heti Válasz szemlézett, hogy 

„Ön lengyel, ön itt él. (…) Én nem vagyok lengyel, nem itt élek, nincs lengyel gondolkodásmódom. Magyar vagyok, és megvan a magunk történelme. Mi nem tekintünk fenyegetésként Oroszországra. Pont.”

Úgy tűnik Szijjártó nem vett részt tavaly az 1956-os forradalom emlékévének kulturális rendezvényein, és a rengeteg hirdetés is elkerülte a figyelmét, pedig a kormány 15 milliárdot költött rá.

Kítűnő diplomáciai érzékről tanúskodik, hogy a lengyel lapnak az alábbi kijelentéssel kezdte mondatát:

"Hál’ istennek nem vagyok lengyel állampolgár..."

Kormányzati képviselőink úgy tűnik, kicsit megfáradtak az állandó harcban.