Palkovics szakmailag nem indokolta az OMSZ vezetőinek kirúgását

Palkovics szakmailag nem indokolta az OMSZ vezetőinek kirúgását

Pedig most lehetősége volt kifejtenie, mivel a technológiai és ipari miniszter Szegeden a Magyar Meteorológiai Társaság 38. vándorgyűlésén tartott előadást. Az MTI beszámolója alapján

Palkovics szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az elmúlt húsz évben információs szolgáltatóvá kezdett válni, de háttérbe szorult a kutatás, amelyre Magyarország energetikai rendszerének átalakításakor nagy szükség van.

Palkovics László ezért jelezte, mostantól a kutatás kerül előtérbe a meteorológiai szolgálat átalakítása során.

A miniszter azt javasolta, hogy az OMSZ-t alakítsák át Országos Meteorológiai és Klímakutató Szolgálattá, növeljék munkatársai számát, alakítsák át az intézményrendszerét. Erre 2027-ig kétmilliárd forintot biztosítanak.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az OMSZ-t felügyelő miniszterként 

az új struktúrában nem kívánt együttműködni az augusztus 20-a után menesztett két vezetővel, de ez - mint fogalmazott - nem zár ki semmi mást.

Szintén kérdésre felelve

Palkovics László közölte, nem meteorológus, nem ért a szakmához.

Ha beszélni kell a szerb és a román illetékes miniszterrel arról, hogyan férhetnek hozzá a magyar meteorológusok a külföldi mérésekhez, és hogy ott milyen sűrű a mérési hálózat, azt megteszi. Csak ismernie kell a problémákat - tette hozzá.

A miniszter beszéde alatt mintegy 50-100 tüntető demonstrált a rendezvénynek otthont adó szegedi bölcsészkar épülete előtt.

Tüntetők várták Palkovicsot a szegedi bölcsészkar előtt

Ezt énekelték a Palkovics Lászlóra váró tüntetők a szegedi bölcsészkar épületének bejárata előtt, ahol az ipari és technológiai miniszter tartott előadást a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlésén. A Telex beszámolója szerint mintegy ötven tüntető, újságírók, fotósok várták Palovicsot, hogy értékelhető magyarázatot kapjanak az OMSZ vezetésének kirúgásáról.

Palkovics László közölte, készítettek és

elfogadtak egy úgynevezett energiaátmenet-stratégiát, amely arról szól, hogyan térhet át Magyarország a fosszilis, gázalapú energiarendszerről a villamosenergia-alapú rendszerre.

A fő probléma, hogy bár az ország beépített „fotovoltaikus” kapacitása már meghaladja a 6 gigawattot, és néhány éven belül megduplázódik, nincs megfelelő tárolókapacitás

- mondta előadásában a miniszter, aki szerint a megújuló energiatermelés esetén kulcsszerepe van az időjárás-előrejelzésnek.

Nemzetközi kiállás a kirúgott OMSZ-vezetők mellett

42 ország meteorológusai és tévés időjárásjelentő írták alá a Climate without Borders (Klíma Határok Nélkül) nevű nemzetközi szervezet közleményét, amiben támogatásukról biztosítják az Országos Meteorológiai Szolgálat két kirúgott vezetőjét. Az RTL Klub által idézett szervezet közölte, sokkolta őket a hír, hogy két kollégájukat azért távolították el, mert rendesen végezték a munkájukat.

A miniszter szólt az ukrajnai háborúról is, amely - mint fogalmazott - főként abban hozott változást, hogy az úgynevezett „energia trilemma” hármasát megváltoztatta.

A háború előtt adott volt az ellátásbiztonság és a megfizethetőség, lehetett a környezetvédelemre figyelni. Utána az ellátásbiztonság került előtérbe, de kedvező, hogy az intézkedések a zöldítés irányába haladnak

- tette hozzá Palkovics László.

A miniszter állítása szerint megtapsolták a beszédét.

Palkovics László ezután Kiskőrösre utazott, ahol a helyszínen tekintette meg a több mint 2 milliárd dollár értékű Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi munkálatait 

A 2025-re elkészülő beruházás jelenlegi szakaszában nagyteljesítményű speciális gépekkel dolgoznak a pálya kialakításán

- közölte a miniszter.

(MTI)