Így hazudott a szemébe Palkovics az MTA vezetőinek

Így hazudott a szemébe Palkovics az MTA vezetőinek

Palkovics Lászlóról eddig csak annyit tudtunk, hogy a NER tudományos komisszárjaként az elmúlt egy évben süket és vak volt minden szakmai ellenérvre az MTA ellehetetlenítésével szemben. Most már azt is tudjuk, hogy az ordas hazudozástól sem riad vissza. 

"A kormány nem akar semmit az Akadémiával.Egészen biztosan nem akarja csökkenteni a költségvetését. (…) Egészen biztosan nem akarjuk azt, hogy az Akadémiáról a kutatóintézetek – ahogy ez egyébként más országokban esetleg megtörtént – leválasztásra kerüljenek."

 - jelentette ki a innovációs miniszter tavaly az MTA és a kormány közötti tárgyaláson, amelyről az Index közölt hangfelvételt

Idén májusban aztán a minisztérium világossá tette egy sajtóközleményben, hogy 

„A kormány a kutatóintézetek további működését az Akadémián kívül képzeli el”

A napvilágra került felvételen tehát nem kevesebb történik, mint, hogy 

egy magyar miniszter a szemébe hazudik a magyar tudományos élet vezetőinek. 

Az Index megkeresésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium a csúfos lebukást úgy próbálta magyarázni, hogy 

„A hivatkozott mondatok az egyeztetések elején hangzottak el, azóta a hosszú ideje eredménytelenül zajló folyamatok miatt egyes részleteikben mindkét fél elképzelései módosultak.”

Hogy az MTA elképzelései mennyiben változtak, azt nem tudjuk, az azonban biztos, hogy az országos és nemzetközi tiltakozás ellenére két héttel ezelőtt benyújtott törvényjavaslat szerint

a kutatóhálózat kikerül az MTA vezetése alól,

új irányító szervezetet hoznak létre, amelynek döntéshozóit felerészben a kormány, felerészben az Akadémia delegálja, de még az MTA által megnevezett tagokat is a miniszterelnök nevezi ki.