Ezért volt nagy csend az OMSZ-nél: Palkovics kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét

Ezért volt nagy csend az OMSZ-nél: Palkovics kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét

Azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese.

Azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese – közölte hétfőn este a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

A tárca közleményében azt írta,

a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát.

Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.

Mint ismert, miután az OMSZ azt közölte, hogy 75-80 százalék az esély szombaton este kilenc óra körüli esőre vagy felhőszakadásra, az ünnep lebonyolítását irányító operatív törzs döntése nyomán végül elmaradt az augusztus 20-ra tervezett légi parádé és az esti tűzijáték is.

A meteorológiai szolgálat egyébként vasárnap a Facebook oldalán igyekezett megmagyarázni, miért jeleztek esőt augusztus 20-ra. Mint fogalmaztak, a bizonytalansági faktor benne van a szakmájukban, ezt igyekeztek kommunikálni is.

Mindez azonban egyáltalán nem érdekelte a fideszes sajtót, és

több kormánypárti médium is heves támadásba kezdett az OMSZ ellen és azt állította, hogy az OMSZ félretájékoztatása miatt lett lefújva a tűzijáték. Sőt, még a közmédia is kritizálta az OMSZ döntéshozóit.

A történethez hozzátartozik, hogy lapunk megkereste az Országos Meteorológiai Szolgálatot, és egy interjú is tervben volt hétfő kora délutánra, azonban a nyilatkozó kollégájuk a felvétel előtt fél órával azt közölte az Alfahírrel, hogy

végül letiltották az interjút, és nem beszélhet augusztus 20-ról.

Ezt követően írásban is megkerestük az OMSZ-t, hogy lehetőséget és felületet biztosítsunk számukra, hogy ismertethessék álláspontjukat a történtekkel kapcsolatban a széles nyilvánosság előtt, ám erre sem kaptunk választ.