Az MNB alapítványainak vagyona az alapításuk óta 1,3 milliárd forinttal nőtt

Az alapítványoknak juttatott vagyon nagysága az alapításkor együttesen 259,6 milliárd forint volt.

A közleményben kiemelik: az alapítványok úgy tudták elérni a vagyonnövekedést, hogy 5,2 milliárd forint összegben több mint ezer oktatási, tudományos pályázatot támogattak. Az átlátható működés érdekében az alapítványok negyedévente kimutatást közölnek vagyonelemeik helyzetéről.

A Magyar Nemzeti Bank a 2014. május 15-én közzétett alapokmányában megfogalmazott társadalmi felelősségvállalás stratégiájával összhangban hirdette meg a Pallas Athéné közgondolkodási programot. A program támogatása céljából hat, egymástól és az alapítótól független alapítvány kezdte meg a tevékenységét oktatási, tudományos és kulturális területen.

Az alapítványoknak juttatott vagyon nagysága az alapításkor együttesen 259,6 milliárd forint volt, valamint 6,8 milliárd forint értékű ingatlant is kaptak.

Kitérnek arra: az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont, azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Az alapítványok kizárólag ezeknek a befektetéseknek a hozamaiból gazdálkodhatnak.

Közölték: a 2017. június 30-i állapot szerint a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forint alapításkori vagyon értéke 267,7 milliárd forintra nőtt. A hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok 122,56 milliárd forintot magyar állampapírokban, 22,06 milliárd forintot bankbetétben, 83,95 milliárd forintot ingatlanban tartanak, 39,1 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be - közölte az Optima Befektetési Zrt.