Átfogó panelfelújítási programot indítana a Jobbik

Átfogó panelfelújítási programot indítana a Jobbik

Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke felidézte, hogy több mint 700 ezer panellakás van Magyarországon és több mint egy millió honfitársunk él lakótelepi otthonokban. Azonban úgy látja, a kormányzat a támogatások között erősen szelektáló, jellemzően a felső középosztálynak kedvező programot hirdetett, amikor új építésű lakóparki lakások megvásárlásához beépítéshez rendelt 10 milliós nagyságrendű támogatásokat. 

A Jobbik alelnöke nem vitatja, hogy ez valakinek segíthet, de arra is felhívta a figyelmet, hogy több mint 1 millió honfitársunk nemcsak kimaradt ezekből a lehetőségekből, de többszörös ígérgetések ellenére sem kaptak segítséget az otthonteremtési, felújítási céljaikhoz, és még a lakáscélú előtakarékossági támogatást is megszüntette a kormány, pedig számtalan épületben egy kazáncseréhez, egy felújításhoz, ez által lehetett takarékoskodni.

Éppen ezért a Jobbik "Mi várunk" lakhatási programjának keretein belül, egy olyan átfogó felújítási programot dolgozott ki, ahol minimális önrész mellett kerülhet sor például nyílászáró cserér, szigetelés korszerűsítésére, vagy éppen felújításra, és a törlesztés jelentős része, a megspórolt energia árából kerülne finanszírozásra

- tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

Az ellenzéki képviselő szerint ez a számtalan sikeres nemzetgazdaságban sikeres modell, egyértelműbb lehetőséget nyújt mindenki számára, aki kimarad az új építésű lakások vásárlásából, és akinek nincsenek 10 milliói.

Viszont, ha bárki előre szeretne jutni annak számára is kell lakhatási lehetőségeket és támogatási lehetőségeket kidolgozni. Ennek az indulási költsége nagyságrendileg 200 milliárd forintból kijönne. Ez nagyjából a Budapest-Belgrád vasútvonal értelmetlen kétezer év alatt sem megtérülő beruházás hazai önrészének megfelelő összeg

- mondta Z. Kárpát Dániel.

Emellett a Jobbik visszavezetné a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását is.