Pánik Brüsszelben: a hollandok keresztbe tehetnek az ukrán társulási szerződésnek

Három holland euroszkeptikus szervezetnek 300 ezer támogató aláírás megszerzésével sikerült elérnie, hogy

az országban nem kötelező érvényű népszavazást írjanak ki a kérdésről.

  "Ne csináljunk ebből a referendumból egy Európáról szóló szavazást. Őszintén remélem, hogy a hollandok nem fognak nemmel szavazni olyan okokból, amelyeknek semmi közük magához a szerződéshez" - mondta Juncker a befolyásos NRC című napilapnak. Az EB első embere ezzel a nyilván nem szándékos, de ettől még bájosan őszinte vallomásban lényegében azt ismerte el, hogy

az Unió rosszul működik, és népszerűtlen.

Így, ha a hollandok úgy értelmezik, hogy az egész EU-ról mondhatnak véleményt, akkor jó eséllyel az elutasító voksok lesznek többen.

"Ha a nem győz az IGEN, akkor annak Oroszország lesz nagy mértékben a haszonélvezője" - tette hozzá a bizottsági elnök.

Az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás január 1-jén lépett életbe. A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mellett a politikai párbeszéd erősítése is a célja. Az oroszbarát Viktor Janukovics volt ukrán elnök 2013-ban nem volt hajlandó aláírni a megállapodást, és ez váltotta ki a forradalmat a kijevi Majdan téren, valamint Janukovics bukását is.

Még ha a népszavazás nem kötelező érvényű is, valószínűleg mérvadónak tekintik majd egy olyan országban, ahol az euroszkeptikusok állnak a népszerűségi listák élén. Hollandiában 2017-ben lesznek parlamenti választások.