Lövöldözés volt Párizs belvárosában

Lövöldözés volt Párizs belvárosában

Legalább két ember meghalt a pénteki párizsi lövöldözésben, négy sérült válságos állapotban van - közölte a francia rendőrség. Azóta kiderült, hogy már három áldozat van.

Alexandra Cordebard kerületi polgármester közölte, hogy három sebesült közül két embert válságos állapotban szállítottak kórházba. A helyszínen nyilatkozva hozzátette, hogy egyelőre nem tudni a lövöldözés pontos okát.

Laure Beccuau párizsi államügyész a BFM TV francia televíziónak beszámolt róla, hogy a gyanúsítottal már korábban is volt dolguk, a férfi ugyanis egy évvel ezelőtt egy szablyával támadt rá sátrakban élő bevándorlókra Párizsban. Hozzátette, hogy a nyomozók kapcsolatba léptek a terrorelhárításért felelős ügyészséggel, egyelőre azonban nem találtak terrorcselekményre utaló jeleket.

A gyanúsított ellen szándékos emberölés, gyilkossági kísérlet és erőszak miatt indult nyomozás, de nem zárták ki azt sem, hogy a férfi etnikumok elleni gyűlöletből cselekedett.

A rendőrség lezárta az érintett területet, és arra kérte az embereket, hogy lehetőleg kerüljék el az egyébként boltokkal teli utcát.

Franciaország 2015-ben és 2016-ban több halálos terrortámadásnak volt áldozata, melyek hátterében szélsőséges iszlamisták álltak. Emellett 2013-ban három kurd aktivistát lőttek le, akik közül az egyik nő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) délkelet-törökországi szakadár kurd szervezet alapítója volt. A gyilkossággal kapcsolatban egy török állampolgárt tartóztattak le, ám felmerült a gyanú, hogy a török titkosszolgálatnak is köze lehet az incidenshez.

Törökország régóta harcol a PKK ellen, melyet nem csak Ankara, de az EU és az Egyesült Államok is terrorista szervezetnek minősített.

Korábban írtuk:

A rendőrök egy 60 év körüli férfit tartóztattak le, aki hét vagy nyolc lövést adott le.

A lövöldözés a belvárosban, a 10. kerületi Enghien utcában történt, hátteréről egyelőre semmit sem tudni - írta az MTI. 

Francia lapok szerint a lövöldözés egy kurd kulturális központban történt, az első hírek még csak arról szóltak, hogy a közelében. A kerület polgármestere azt nyilatkozta, egy fodrászszalonban és egy étteremben is voltak lövések.

A BFMTV információi szerint a gyanúsított 2021-ben szablyával támadott az utcán sátrazó bevándorlókra, és most decemberben szabadult a börtönből. A Le Parisien azt írja, a férfi bírói felügyelet alatt állt, és eltiltották a fegyverbirtoklástól.