Félmilliárd forintos munkásszálló épül, ezúttal Pécsen

Félmilliárd forintos munkásszálló épül, ezúttal Pécsen

A fideszes potentátok a "távolabbról érkező munkavállalókra" építenék a jövőt.

Több mint 370 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 485 millió forintból egy, közel száz főt befogadó munkásszállót alakítanak ki Pécsen - jelentette be szerdán Pécsen Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.

Az MTI összefoglalója szerint Horváth a beruházással kapcsolatos támogatási szerződés aláírását követően újságírók előtt felidézte: a kormány tavaly döntött arról, hogy munkásszálló-beruházások támogatásával segíti a vállalkozásokat.

Hozzátette: Baranyában ilyen források felhasználásával két létesítmény épülhet meg, az egyik az M60-as autópályától nem messze, Bólyban, míg a másik Pécsen; ezzel a rendelkezésre álló 5 milliárd forintos kormányzati keret közel 15 százaléka Baranyában hasznosul.

Mint mondta, a kivitelezési közbeszerzési eljárás alatt álló pécsi munkásszálló építése várhatóan jövő év tavaszán indulhat el. A 370 millió forintos kormányzati támogatást a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH)

115 millió forintos saját forrással egészíti ki.

Rámutatott: 2010 óta felére esett a munkát keresők aránya a megyében, jelenleg az országos átlagnak megfelelő 3,5 százalékos szinten van. Ez szerinte részben a kormányzat támogatásának, a gazdaság fejlődésének köszönhető (véletlenül sem az elvándorlásnak... - a szerk.). Hozzátette:

az adatok szerint nőtt a távolabbról érkező munkavállalók száma a megyében és Pécsen, nekik épül a beruházás (végül is Ukrajna elég távol van, ha úgy vesszük - a szerk.).

Őri László (Fidesz-KDNP), a baranyai megyeszékhely alpolgármestere azt mondta, a tervezett háromszintes, 1100 négyzetméteres alapterületű munkásszálló az önkormányzat saját tulajdonú több mint 6000 négyzetméteres telkén valósul meg zöldmezős beruházásban, és 99 embernek nyújthat majd otthont.

A zömében 2-3 fős szobák mellett lesznek

egész családok elszállásolására alkalmas szobák is,

azok mindegyikéhez tartozik vizesblokk, míg a földszinten társalgót, nagy hidegkonyha-étkezőt, mosó-vasaló helyiséget, betegszobát alakítanak ki. Emellett tágas udvar, számos parkolóhely tartozik hozzá.

Szentgyörgyi Dávid, a PVH vezérigazgatója elmondta, hogy a beruházás a város keleti ipari parkja közvetlen közelében valósul meg, a helyszín mind gépjárművekkel, mind közösségi közlekedéssel jól megközelíthető.

Az alpolgármester hangsúlyozta: Pécs számára stratégiai cél a város újraiparosítása, a szerencsésebb nagyvárosok gazdasági teljesítményéhez való felzárkózás. A megyeszékhely már elindult és jól halad ezen az úton, hiszen az utóbbi időszakban számos új pécsi munkahely jött létre az ipari ágazatban, és továbbiak megteremtéséről született döntés - mondta.

Szavai szerint a pozitív változással ugyanakkor egyes területeken munkaerőhiány alakult ki, és távolról (na, vajon honnan? - a szerk.) szükséges biztosítani a munkavállalókat. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a városban sikerül munkásszállót építeni.

Mint mondta, hosszabb távon abban is bíznak, hogy a munkásszálló hozzájárul a város népességmegtartó erejének növekedéséhez, így

a létesítményben otthonra lelő dolgozók a városban eresszenek gyökeret, alapítsanak családot.

Jókora munkásszálló épül a Déli pályaudvar mellett

A XII. kerületi képviselő-testület fideszes többsége júniusban úgy döntött: önkormányzati tulajdonú teleken építtetnek 140 fős munkásszállót. A hivatalos magyarázat szerint bölcsődei és szociális dolgozókat helyeznének itt el, ám a valóságban szinte biztos, hogy ez a férőhelyeknek csak a töredékét adja majd, javarészt külföldi vendégmunkások érkeznek majd a Hegyvidékre.