Hiába ígérték, várhatóan nem lesz béremelés a pedagógusok számára

Hiába ígérték, várhatóan nem lesz béremelés a pedagógusok számára

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy 2022 előtt valószínűleg már nem lesz béremelés, hiszen a költségvetésben nem látják ezt sehol. Úgy fogalmazott, a probléma az, hogy az elmúlt években a pedagógusok mindig kimaradtak az év végi pénzosztásból.

Gosztonyi szerint, ha megnézzük, hogy jelenleg a minimálbér hol tart, és a pedagógusok bérét mi alapján számolják, ami egyébként a 2014-es minimálbér, akkor nagyjából 60 százalékos különbség van a kettő között. Hozzátette: tisztában vannak vele, hogy irreális, hogy egyből ennyivel emelkedjen a tanárok bére, de szerinte minimum 30 százalékos azonnali emelésre lenne szükség, és utána olyan ütemezésre, hogy a vetítési alap elérje a mindenkori minimálbért. Ráadásul a közoktatásnak vannak olyan szereplői is, akik nem esnek a pedagógusi életpálya hatálya alá, hanem a közalkalmazotti bértábla alapján kapják a fizetésüket - náluk is érezhető mértékű emelésre volna szükség. 

A PSZ alelnöke szerint amúgy jelenleg 10-12 ezer pedagógus, illetve oktatásban dolgozó hiányzik a rendszerből. Pontos létszámot azért nem lehet mondani, mert a tanárok tanteremben töltött ideje úgy van meghatározva, hogy azzal legalább 4-5 álláshelyet bőven el lehet fedni egy-egy intézményben.