A pedagógusok délutáni tüntetése egyfajta bizonyítvány kiállítása a kormányzat 12 éves oktatáspolitikájának

A pedagógusok délutáni tüntetése egyfajta bizonyítvány kiállítása a kormányzat 12 éves oktatáspolitikájának

Már az is rendhagyónak számít, hogy az arcpirítóan alacsony fizetés miatt pedagógusok kénytelenek tüntetni ma délután 3 órától a Kossuth téren, de ezt megelőzte tegnap egy szintén rendhagyónak mondható tanóra a parlament épülete előtt. Ezt viszont a sztrájkoló és demonstráló tanáraikkal szolidáris diákok szervezeték meg nagyon sikeresen. 

Ez lehetne a felvezetése a mai tüntetésnek, de a PSZ és a PDSZ szervezésében már február elsején kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek, majd a folyamatos polgári engedetlenségi akciók után március 16-tól határozatlan idejű sztrájkot jelentettek be a pedagógusok.

Több száz iskolában sztrájkolnak a pedagógusok

Több száz iskolában kezdődött el határozatlan idejű sztrájk, miután a két legnagyobb pedagógus szakszervezet szeretné elérni, hogy valódi béremelést kapjanak a pedagógusok és az oktatási ágazatban dolgozók. Főbb követeléseik: Szeretnék, ha a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1- jétől - a kormány által ajánlott 10 százalékon felül - további 45 százalékkal emelkedjen.

Ezen a napon pedig már 10 ezer diák tüntetett a tanárok érdekében. Pedig nekik sem volt könnyű, hiszen a kormány minden lehetséges módon akadályozza a pedagógusok érdekérvényesítését. A közszolgálati híradásokban és a Fidesz propaganda csatornáin csak akkor került szóba a tanársztrájk, amikor az Emmi "kormányellenes kampányakciónak" nevezte a pedagógussztrájkot.

Az Emmi "kormányellenes kampányakciónak" nevezte a mai pedagógussztrájkot

Közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szerdai pedagógussztrák kapcsán. Mint arról mi is beszámoltunk, március 16-án a két legnagyobb pedagógus szakszervezet határozatlan idejű sztrájkot hirdetett meg. Azt írták, a tárca köszönetét fejezi ki, hogy a pedagógusok mintegy 87 százaléka felvette a munkát és nem vett részt a szakszervezetek „kormányellenes kampányakciójában".

Sokat nem értek el ezzel, sőt a fideszes közvélemény-kutatók szerint a társadalomnak még a kormánypárti része is szolidáris a sztrájkot vállaló pedagógusokkal. Mással nem nagyon lehet magyarázható az a látványos fordulat, amit a szókimondásáról ismert Kövér László mutatott be a Fidesz egyik kampányhelyszínén.

A házelnök - talán tudva, hogy a hallgatóságban tanárok és óvodapedagógusok is vannak - 12 év kétharmados kormányzás után reményét fejezte ki, hogy lehet még módjuk foglalkozni a pedagógusbérekkel.

Arcpirító: Kövér 12 év kétharmad után még mindig csak reméli, lesz módjuk foglalkozni a tanári fizetésekkel

Valószínűleg a fideszes közvélemény-kutató cégek is azt mérték, a társadalomnak még a kormánypárti része is szolidáris a megalázóan alacsony fizetésért dolgozó, ezért a kormányzati ellehetetlenítés ellenére a sztrájkot is vállaló pedagógusokkal. Mással nem nagyon lehet magyarázható az a látványos fordulat, amit a szókimondásáról ismert Kövér László fideszes házelnök mutatott be a Fidesz csütörtöki lakossági fórumán Mosonmagyaróvárott, és melyről a Telex számolt be.

A délutáni demonstráció résztvevőinek többsége vélhetően nem így gondolja majd. A kockásinges tüntetésen résztvevők ugyanis már a jelenlétükkel is egyfajta bizonyítványt állítanak ki a kormány elmúlt 12 évéről. Ebben a bizonyítványban pedig benne lesz minden osztályzat, kezdve a magatartással és szorgalommal, a matek, a magyar és a történelem jegyekkel, végül de nem utolsó sorban a társadalmi ismeretekkel...

A tüntetésre sok ezer tanárt, diákot, óvónőt, szülőket várnak a szervezők, de szinte biztos, hogy nagyon sokan pusztán szolidaritásból vesznek részt a pedagógusok demonstrációján.