A cinikusság csimborasszója: Maruzsa szerint a gyengülő gazdaság miatt a tanárok meggondolják majd a felmondást

A cinikusság csimborasszója: Maruzsa szerint a gyengülő gazdaság miatt a tanárok meggondolják majd a felmondást

Nyilván az államtitkár úr is megérzi majd a szemünk láttára kibontakozó gazdasági és megélhetési válságot.

Erkölcsi győzelemként értékelte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Kúria azon döntését, amely szerint jogszerű volt a pedagógusok sztrájkja januárban – mondta Komjáthy Anna, a szervezet választmányi elnöke az rtl.hu-nak. A jövőbeli munkabeszüntetésekre azonban ez nem lesz hatással, mert azóta a kérdést már jogszabály rögzíti.

A szakszervezetek további pályaelhagyástól tartanak, nem úgy az oktatási államtitkár, akinek a legutóbbi egyeztetésen egészen hajmeresztő odavetetett félmondat hagyta el a száját.

Maruzsa Zoltán államtitkár érdemi párbeszéd helyett ugyanis azt fejtegette, hogy a várhatóan romló gazdasági környezetben egyre kevesebben tudnak majd a versenyszférában elhelyezkedni.

Komjáthy Anna elmondta:

„A legutóbbi tárgyaláson az államtitkár úr, Maruzsa Zoltán, azt mondta, hogy hát, most, hogy ilyen rosszul megy a gazdaság, nehezebben fognak tudni elhelyezkedni azok a pedagógusok, akik föl akarnak mondani. Ezért aztán majd meggondolják, hogy felmondanak-e.”

Az RTL megkereste a kormányt, hogy ez valóban elhangzott-e, mire azt a választ kapták, hogy igen, Maruzsa tényleg ezt mondta a tárgyaláson, de szerintük csak azért, mert a tanárok a munkaerőpiac jelentős elszívó hatásával érveltek, mire az államtitkár jelezte, hogy az a jövőben csökkenni fog.

Ahogyan arról beszámoltunk, a Belügyminisztérium nem hajlandó teljesíteni a pedagógusok követeléseit, szerintük azok nem reálisak, mivel most a gazdaság nem teljesít jól.

Belügyminisztérium: Nem reális a pedagógusok követelése

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) korábban azt kérték, hogy a kormány által ajánlott 10 százalékon felül, a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen, valamint a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen. A szakszervezetek azt is követelik, hogy ne csak a pedagógusoknak, hanem az összes oktatásban dolgozónak a garantált alapilletménye ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké.

Mint ismert, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) korábban azt kérték, hogy a kormány által ajánlott 10 százalékon felül, a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen, valamint a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen. A szakszervezetek azt is követelik, hogy ne csak a pedagógusoknak, hanem az összes oktatásban dolgozónak a garantált alapilletménye ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké.