Magyarországra jön a megfigyeléseket vizsgáló Pegasus-bizottság

Magyarországra jön a megfigyeléseket vizsgáló Pegasus-bizottság

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, a bizottság első alelnöke szerint

a testületnek az lesz a feladata, hogy kiderítse, kik, mikor és miért rendelték el a magyar állampolgárok elleni jogszerűtlen kémkedést.

A Blikk is megírta, hogy magyarországi vizsgálatot maga Rónai javasolta, aki azt is indítványozta, hogy Varga Judit igazságügyi minisztert is hallgassa majd meg a bizottság. Utóbbiról a bizottság később dönt.

Ez azt jelenti, hogy Orbánék nem sunnyoghatnak tovább a leghallgatási botrányban, a delegáció tagjai őket is felkeresik majd

- kommentálta a döntést az ellenzéki politikus.

A hvg.hu úgy tudja, a vizsgálóbizottságnak 12 hónapja van arra, hogy elkészítse jelentését az Európai Unióban használt illegális kémszoftverekről. Ennek érdekében kedden is tartottak meghallgatást Brüsszelben, ebben a témában négy IT-szakember véleményét és magyarázatát kérték ki. 

Míg nálunk nincs kormányzati felelős, Spanyolországban kirúgták kémfőnököt

A spanyol kormány menesztette Paz Esteban kémfőnököt, miután kiderült, hogy a Pegasus szoftverrel spanyol tisztségviselőket figyeltek meg

- közölte egy kormányzati forrás a Reuters hírügynökséggel, megerősítve az El Pais napilap értesülését.

Áprilisban a kanadai Citizen Lab digitális jogokkal foglalkozó csoport azt mondta, hogy több mint 60, a katalán szeparatista mozgalomhoz köthető személy volt az izraeli NSO Group által gyártott Pegasus kémprogram célpontja. Ennek hatására Katalónia baloldali, függetlenségpárti pártja, az ERC, mely a spanyol kisebbségi kormány egyik legfontosabb szövetségese, kijelentette, nem támogatja a kormányt addig, amíg Madrid nem tesz lépéseket a bizalom helyreállítására.

A Pegasus kémszoftverrel figyelték meg a spanyol kormányfő és a védelmi miniszter mobilját is

A Pegasus nevű kémprogrammal figyelték meg Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Margarita Robles védelmi miniszter mobiltelefonját - jelentette be Félix Bolanos, a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter madridi rendkívüli sajtótájékoztatóján hétfőn. Az MTI tudósítása szerint Bolanos elmondta, a Nemzeti Kriptológiai Központ (CCN) hétvégén elkészült két szakértői jelentése szerint 2021 májusában két alkalommal történt külső behatolás a miniszterelnök telefonjára.

A spanyol kormány napokkal az eset után azt jelentette be, hogy Pedro Sanchez miniszterelnök és Margarita Robles védelmi miniszter mobiltelefonján Pegasus kémprogramot észlelt.

Paz Esteban 2020 óta volt az ország kémfőnöke, előtte évekig a Nemzeti Hírszerző Központ ügynökeként dolgozott. Múlt héten megjelent a kongresszusban, hogy magyarázatot adjon a katalán vezetők lehallgatására. A bizottságban jelen lévő képviselők szerint Esteban elismerte, hogy a kémügynökség 18 függetlenségpárti vezetőt hallgatott le, de azt mondta, mindig bírósági végzéssel, ahogy azt a törvény előírja.

A többi lehallgatásra nem adott magyarázatot. A spanyol kormány közölte, hogy vizsgálja a vádakat, de a miniszterelnök mobiltelefonjának feltörése miatt egyre nagyobb a nyugtalanság.

Miközben Spanyolországban vállalják a felelősséget a kormányzati szintre emelt lehallgatási botrány miatt az érintett politikusok, addig itthon továbbra sincs magyarázat a Pegasus kémszoftver ellenzéki újságírók, politikusok illegális lehallgatása miatt.

Pegasus-ügy: Oszoljanak kérem, nincs itt semmi látnivaló!

És egyhamar nem is lesz, mivel 50 évre titkosították a Pegasus botrány dokumentumait. Most pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) találta teljesen rendben lévőnek, hogy a terroristák ellen kifejlesztett izraeli kémszoftverrel csaknem száz embert, köztük újságírókat, a gazdasági élet szereplőit, a Fővárosi Választási Bizottság elnökét, és talán mindenkit, aki a kormány számára kellemetlen lehet.

Az ERC vezetője, Oriol Junqueras azt mondta, hogy pártja újra támogatni fogja a kormányt, ha „vállalják a felelősséget”. Az ERC más képviselői azonban szorgalmazzák azt is, hogy oldják fel néhány dokumentum titkosítását, illetve állítsanak fel vizsgálóbizottságot.