Pegida: „Nem hagyjuk, hogy elnémítsanak”

Hiába a fenyegetés és a tiltás, folytatja tüntetéssorozatát az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű németországi mozgalom.

Vasárnap az Alfahír is beszámolt arról, hogy terrorfenyegetettség miatt betiltották a Pegida hétfőre meghirdetett drezdai felvonulását. A rendőrségi döntés indoklása szerint a gyülekezési jog korlátozására azért volt szükség, mert a hatóságok nem tudják garantálni a biztonságot, miután a szövetségi és a tartományi bűnügyi rendőrség információi szerint „merénylőket utasítottak arra, hogy vegyüljenek el a Pegida-tüntetők között, és gyilkolják meg a demonstrációt szervező testület egyik tagját”.

A mozgalom hívei azonban hétfőn bejelentették, hogy a jövő héten folytatódik a tüntetéssorozat. "Nem hagyjuk, hogy elnémítsanak" – szögezte le a megfenyegetett Lutz Bachmann, az egyik alapító-főszervező.

Bachmann azt is hozzátette: a tüntetéseket nem folytathatják a végtelenségig, a politikusoknak megoldást kell találniuk a Pegida tüntetésein felvetett társadalmi gondokra. „Hogy a velünk vonuló emberek hétfő esténként ismét nyugodtan pihenhessenek otthon a kanapén” - hangsúlyozta a mozgalom társalapítója.

A Pegida követelései közé tartozik az ellenőrizetlen bevándorlás feltartóztatása, valamint egy új, „minőségi bevándorlási rendszer” kialakítása, amelyben szigorúan megválogatják, hogy ki költözhet az országba, és minden bevándorlót köteleznek a beilleszkedésre. Követelik „az Oroszország elleni háborús politika” befejezését is, valamint svájci mintára a közvetlen demokrácia elemeinek erősítését a politikai döntéshozatalban. A Pegida programjának az is része, hogy az Európai Unióba érkező menekültek „igazságos elosztását” követelik a tagállamok között, illetve a fanatikus, fundamentalisták iszlamisták kiutasítását Németországból.