Peking egyértelműsítette: Hongkong autonómiája Kína belügye


Lu Kang, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy szokásos sajtókonferencián reagált Nagy-Britannia hétfői bejelentésére, miszerint elismeri ugyan a kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) Állandó Bizottságának jogát arra, hogy értelmezze a hongkongi alkotmányt, de aggódik a különleges közigazgatási terület törvényhozó tanácsában történt közelmúltbeli események és az alkotmány pekingi értelmezésének időpontja miatt.

Az amerikai külügyi tárca szóvivője is csalódottságának adott hangot a hongkongi fejlemények miatt.

A kínai parlament kizárta hétfőn a hongkongi törvényhozásból azt a két Kína-ellenes képviselőt, aki nem volt hajlandó szabályosan esküt tenni. Peking ugyanis úgy értelmezte a hongkongi alkotmányt, hogy az eskütételt nem lehet megismételni, ez viszont a szóban forgó képviselők kizárását jelenti. Hongkongban több ezren tüntettek a döntés ellen, rendfenntartók könnygáz bevetésével oszlatták szét a tömeget Lu szerint a legnagyobb fenyegetést jelentik az "egy ország, két rendszer" elvére a hongkongi függetlenségért kardoskodó erők gyalázatos cselekedetei, amelyek az ország megosztását célozzák, és nyíltan keresik a külföld támogatását. Hozzáfűzte: Hongkong Kína különleges közigazgatási területe, ezért ügyei Kína belügyének számítanak.

Hongkong egyfajta félautonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Viszont sok hongkongi tiltakozik az ellen, hogy Peking az utóbbi években rövidebbre fogta a gyeplőt, és többször megpróbálta növelni befolyását felette. A szeptemberi parlamenti választás eredményei is ezt az elégedetlenséget tükrözik: több autonómiapárti képviselő került a hongkongi törvényhozásba.