Peking elítélte, hogy Tokió felkeresett egy szentélyt

Peking határozottan tiltakozott amiatt, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök kabinetjének három minisztere felkereste a Jaszukuni-szentélyt.

Hua Csun-jing szóvivő azt hangoztatta, hogy a kínai kormány szerint a Jaszukuni-szentély a japán militaristák által indított megszálló háború jelképe, és a miniszterek által meglátogatott kegyeleti hely "a 2. világháború A-osztályú elítélt bűnözőit dicsőíti".

Az évfordulón Arimura Haruko, a nőügyekkel foglalkozó tárca vezetője, Takaicsi Szanae belügyminiszter, valami Jamatani Eriko katasztrófaügyi miniszter látogatott a szentélybe. Abe Sindzó a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetőjeként rituális felajánlásának kézbesítőjéül bizalmasát, Hagiuda Koicsi képviselőházi tagot, az LDP ifjúsági szervezetének vezetőjét kérte meg. Tajvanon a külügyi tárca szintén sajnálatát fejezte ki a tokiói fejleményekkel kapcsolatban. Dél-Korea ugyancsak bírálta a japán politikusok és kormánytagok lépését, illetve Abe magatartását. Közleményében a szöuli külügyminisztérium egyebek mellett szintén azt hangsúlyozta, hogy Japán csak akkor nyerheti el szomszédai és a nemzetközi közösség bizalmát, ha a japán vezetés őszintén viszonyul háborús múltjához és megbánást tanúsít ezzel kapcsolatban.

Abe egy nappal korábban az évfordulóhoz kapcsolódó nyilatkozatában kijelentette, érvényesnek tartja azokat a bocsánatkéréseket, amelyeket a korábbi japán kormányok tettek. Peking a bocsánatkérésre utaló szavakat nem tartotta őszintének, és ezt pénteken szóvivője útján, illetve miniszterhelyettesi szinten a japán nagykövettel is közölte.