Peking rendezi a téli olimpiát

A rendezésért a kazah Almatival vetélkedő kínai főváros - amely a 2008-as nyári olimpia házigazdája volt - első ízben rendezhet téli játékokat. Peking az első olyan város, amely mind nyári, mind téli ötkarikás játékoknak otthont ad.

A hét évvel ezelőtti esemény rendezési tapasztalatán kívül Peking mellett szólt az a terv is, amely szerint az ország északi régiójában több mint 300 millió embert ismertetnének meg a téli sportokkal.

Lehetséges problémaként merült fel ugyanakkor az előzetes elemzések során a főváros és a síszámoknak otthont adó hegyi versenyhelyszínek közötti mintegy 200 kilométeres távolság, jóllehet az épülő gyorsvasút segítségével 50 perc alatt megtehető lesz az út. Aggályok merültek fel a kínai helyszínek műhótól való függőségével kapcsolatban is, azonban a szervezők állásfoglalása szerint semmiféle gondot nem fog okozni, hogy vízből kell havat előállítaniuk.

A szavazás előtt a kínai és a kazah delegáció is megtartotta utolsó prezentációját. A pekingi bemutatkozásban Liu Peng kínai sportminiszter leszögezte: "a szükséges hómennyiség előállítása minimális környezeti hatásokkal jár majd".

Ezt követően 85 NOB-tag - köztük Schmitt Pál - az elektronikus szavazórendszer meghibásodása miatt kézírással, papíron adta le voksát. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja szerint a NOB elnöke, Thomas Bach felmentést kért, három kínai sportdiplomata érintettsége miatt nem vehetett részt a döntéshozatalban, tizenegyen pedig nem jelentek meg a maláj fővárosban – közöttük Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke sem.

A szavazás a vártnál jóval szorosabb eredményt hozott, a kínai főváros egy tartózkodás mellett 44-40-re győzött.

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a NOB ismét bizalmat szavazott nekünk, és újra megkapjuk az esélyt, hogy sportolóközpontú, fenntartható és gazdaságos olimpiát rendezzünk, olyat, amilyet ígértünk. Emlékezetes esemény lesz a Nagy Fal lábánál az egész olimpiai családnak" – olvasható a pekingi pályázati bizottság közleményében. "A sportolók és a szurkolók is megtapasztalják, milyen lehetőségek vannak a téli sportban Kínában, Ázsiában és az egész világon. Köszönjük minden kínainak a támogatást, és valamennyi embernek a Föld bármely részén, aki kiállt mellettünk.”

Karim Maszimov kazah elnök elégedetten értékelt az eredményhirdetés után.

"Ez egy nagyon jó lehetőség volt, kiváló tapasztalatokat szereztünk a jövőbeli pályázatokhoz" - mondta.

A kazah delegáció vezetői közé tartozó korábbi műkorcsolyázó, Andrej Krjukov sem volt elégedetlen.

"Rendben vagyunk. Mi mindent megtettünk, tökéletes pályázatot nyújtottunk be, a NOB pedig meghozta a döntést. Ez egy verseny, amelyben valaki győz, valakinek pedig veszítenie kell."

John Coates, a NOB alelnöke reményét fejezte ki, hogy a kazah város újra kandidálni fog.

"Remélem, hogy Almati vissza fog térni, remek pályázatot nyújtottak be."

A korábbi NOB-elnök, Jacques Rogge szerint ez egy remek nap az olimpiák történetében.

"Két életképes pályázatot ismerhettünk meg, végül Peking nyert" - nyilatkozta.

Peking a negyedik ázsiai ötkarikás házigazda lesz a téli játékok történetében, két japán színhely, Szapporo (1972) és Nagano (1998), illetve a következő, 2018-as olimpia után, melynek a dél-koreai Pjongcsang ad majd otthont.

A NOB döntött a 2020-as ifjúsági téli olimpia helyszínéről is: a 15 és 18 év közötti sportolókat felvonultató viadal rendezési jogát a svájci Lausanne nyerte el a romániai Brassóval szemben.