Pékség nem, pezsgőbár nyílhat a négyes metró aluljáróiban - megtudtuk, miért

Újra megpróbálják kiadni a 4-es metró aluljáróiban álló üzlethelyiségeket, ám ott pékség és étkezde nem nyílhat, prémium kategóriás pezsgőbár igen.

A sajtó Dr. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes előterjesztése nyomán beszámolt róla: a főváros újra nekifut a négyes metró aluljáróiban található üzletek értékesítésének, azokat ugyanis továbbra sem sikerült kiadni, noha korábban már két hasznosítási pályázatot is kiírtak.

Az előző tenderek során 11 üzlethelyiség talált bérlőre, ám ezek jelentős része már le is húzta a rolót.

Vettük a fáradtságot és végigjártuk az aluljárókat, hogy megnézzük, milyen üzletek működnek ott szűk két évvel az átadást követően. A helyzet nem túl rózsás: mindössze hat működő üzletet találtunk, azok is a két végállomáson, Kelenföldön és a Keleti pályaudvaron helyezkednek el. Kelenföldön egy fornettist, egy FBakery nevű pékséget és egy pénzváltót láttunk - meg néhány "Hamarosan itt üzlet nyílik"-kiírást, ami hosszú ideje óta látható, csak épp igaznak nem bizonyul - a Keletinél egy gyorsétkezdét, egy Lipóti pékséget és egy újabb fornettist - az összesített eredmény tehát

  • négy pékség,
  • egy gyorsétkezde
  • és egy pénzváltó,

ennyi működik a 34 üzlethelyiségben.



Nem meglepő hát, hogy a Főváros újabb kísérletet tesz az értékesítésre. Az előterjesztésből kiderül: a pályáztatással és a hasznosítással Budapest Főváros Vagyonkezelő Központját bízták meg, akik forgalomszámláláson alapuló tanulmányt készítettek és aktualizálták is azt. Ebből kiderült, hogy az utasszám és a forgalom kisebb a vártnál, ezért csökkenteni kell a bérleti díjakat. A javaslat szerint ezért az első évben a korábbi ár (négyzetméterenként  23 200–27 650 forint havonta) 70, a másodikban a 80, a harmadikban pedig a 90%-áért bocsájtanák az esetleges érdeklődők rendelkezésére. A tanulmányban megjegyzik: az árak a piaci körülmények változása esetén módosíthatók.

Amire a sajtó leginkább felkapta a fejét, az az, hogy a most kiadásra szánt üzlethelyiségekben nem lehet majd zöldség-gyümölcs kereskedést, pékséget, pizzázót, gyrosost, semmilyen helyben sütött terméket forgalmazó üzletet nyitni, ahogy kocsmákat sem - igaz, az előterjesztésben külön kiemelik, hogy kivételt képeznek ez alól a prémium kategóriát képviselő borbárok és pezsgőbárok.



Miután a 34 helyből jelenleg mindössze hat működik, abból négy pékség, meglehetős optimizmusra vall azt hinni, hogy így sikerül növelni a bérlők körét, főként, hogy az aluljáróban az iskolába vagy munkába igyekvő ember legfeljebb valami gyorsan elfogyasztható ételt, cigarettát vagy újságot venne, és a legritkább esetben fordul elő az, hogy

Greifenstein úr luxusautójával a közelben leparkolva az aluljáróba siet, megkéri az ott heverő hajléktalant, hogy legyen szíves kicsit arréb gurulni, majd beül a prémium kategóriás pezsgőbárba, hogy ott bölcs és tanult barátaival a világ folyásáról - nem kihagyva a legújabb tőzsdei pletykákat - cseréljen eszmét, netán előkelő hölgytársaságát szórakoztassa frappánsabbnál frappánsabb komikus anekdotákkal.

Az Alfahír által megkeresett Borháló Borkereskedelmi Kft. egyébként nem zárkózott el az ötlettől, igaz, a kivitelezést inkább vállalkozó kedvű partnerekre bíznák, "a Borháló franchise rendszerben működik, így a központ nem jelenik meg sehol, de franchise partnerein keresztül tervezi, hogy minél több helyszínre eljuttatja a borfogyasztás lehetőségét. A Borháló keresi azon lehetséges partnereit, akik ilyen helyekre pályáznak és szükségük van egy biztos boros háttérre, szakmai segítségre, kedvező árú biztos minőségű termékekre", írták, ettől azért nem bízhatják el magukat a városházán.



Megkérdeztük az értékesítéssel megbízott Budapest Főváros Vagyonkezelő Központot, mi az oka a pékségek, étkezdék, zöldségesek kizárásának, akik nagyon készségesek voltak, ám elárulták: semmiféle tanulmányuk, információjuk nincs erre vonatkozóan, ezért a Vagyongazdálkodási Főosztályhoz irányítottak minket.

Választ végül a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóságától kaptunk - egyszer valaki megszámolhatná, hány szervezet szükséges Budapest irányításához -, melyből kiderül: azért nem lehetséges az üzlethelyiségekben sütni, mert

nincs ott akkora áramerősség, a jelenlegi pékségek működését is csak a többi - most épp üresen álló - üzlet terhére tudják biztosítani.

Ezen ráadásul már változtatni sem lehet, "tekintettel arra, hogy az aluljáró tervezésének idején a megtervezett és kialakított kapacitást nem ezen tevékenységre határozták meg, bővítési lehetőség sem adott", írta nekünk a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága, ha tehát Greifenstein úr nem áll el eredeti szándékától, hogy a Baross téri aluljáró pezsgőbárjában udvaroljon szíve választottjának egy pohár Bollinger La Grande Année Rosé mellett, akkor könnyen lehet, hogy gyertyát kell vinnie magával, hogy világítani tudjon, ami egyébként sokkal romantikusabb.

Az előterjesztést a mai nap folyamán fogadja el a Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság.

[fb_pages_codes:budapest]