Példátlan dolog történt Szijjártó Péter meghallgatásán

Jogellenesen zajlott a külügyminiszter meghallgatása.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn együttes ülésen kívánta meghallgatni két bizottság is a külügyminiszter éves beszámolóját. Csakhogy már az ülés kezdetén, reggel 9-kor sejthető volt, hogy délelőtt 11-ig nem fognak végezni ezzel az országgyűlési képviselők. S miután Szijjártó Péter 50 perces expozéja végére ért, már minden jelenlévő tisztában volt azzal, egy csúnya színjáték szereplőivé váltak.

Ugyanis 11 órakor kezdetét vette a plenáris ülés, és a 2014-ben megváltozott házszabály szerint (hhsz. 108.§, 4-5. pont)

"az Országgyűlés ülésének időtartama alatt – a határozati házszabályi rendelkezésekben foglalt kivételekkel – a bizottság nem tarthat ülést. A bizottság elnöke – indokainak megjelölésével – írásban kérheti a házelnök egyetértését a bizottsági ülés Országgyűlés ülésének időtartama alatt történő megtartásához".

Márpedig a fideszes Németh Zsolt levezető elnök előzetesen nem fordult Kövér Lászlóhoz – ez azért az ilyen biztos, mert ezt a tényt nem titkolta el a képviselők elől.

Az idő előrehaladtával egyre több ellenzéki politikus jelezte, ami zajlik, az minimum illetlenség, de leginkább méltatlan, s amikor Z. Kárpát Dániel (Jobbik) 10 óra 50 perckor szóhoz jutott, már egyértelmű volt, hogy Szijjártó Péter 11 előtt nem fog választ adni arra a számtalan kérdésre, amire egyébként egy felelős kormány tagjaként felelnie kellene az országgyűlés szakbizottságai előtt (a külügy esetében ebből számos van: Ghaith Pharaontól kezdve a Nemzeti Kereskedőházakon át a nemzetpolitikán keresztül a szabadkereskedelmi egyezményekig, nem megkerülve a hazánkban ténykedő orosz és amerikai árnyékemberek kérdését).

Az általunk megkérdezett parlamenti tisztségviselők szerint, ami hétfőn történt, az példa nélküli a magyar parlament történetében.

Németh Zsolt ugyanis úgy döntött, hogy a házszabálynak megfelelően berekeszti az együttes ülést, de mivel Szijjártó Péternek van még néhány lyukas órája, "konzultációs jelleggel" folytatódjon a meghallgatás. Amihez jegyzőkönyvvezetők sem kellenek - el is küldte őket Németh -, amit Szakács László (MSZP) akadályozott meg, és kérésére (amiről egyébként szavazás nem történt) végül maradtak a hölgyek a teremben (Kínos volt, mert a gyorsírók már felálltak a helyükről, de Németh Zsolt döntésére vissza kellett ülniük a székbe).

Körülbelül fél 12-kor került vissza a szó Szijjártó Péterhez, addigra már a legtöbb ellenzéki képviselő kénytelen volt a plenáris ülésen elfoglalni a helyét, és a sajtómunkatársak is távozni kezdtek.

Egyáltalán nem biztos, hogy a 11 óra után elhangzottak automatikusan jegyzőkönyvezve lesznek - hiába maradtak bent a gyorsírók. Legalábbis egy határozatképtelen bizottság esetében ez a helyzet: amennyiben a képviselők mégis folytatják az egyeztetést, az arról készült leiratot egy későbbi időpontban kell elfogadnia a bizottság többségének.

Jogellenesen

A parlament működésére rálátó forrásunk érthetetlennek nevezte, hogy az ügyrendi bizottság elnöke, Németh Zsolt előzetesen miért nem kért engedélyt Kövér Lászlótól arra, hogy a miniszteri meghallgatás a plenáris üléssel egy időben folytatódjon, holott ilyen esetekben a házelnök meg szokta adni az engedélyt. Azzal pedig tisztában kellett lennie a kormánypárti politikusnak, hogy ha folytatódik az ülés, akkor az jogellenesen történik.

Ha ennyire világos a helyzet, vajon miért következhetett be ez a malőr? Nem tudunk másra gondolni, minthogy a kormánypárt igyekezett megakadályozni, hogy Szijjártó Pétert esetleg szabályos körülmények között, sajtónyilvánosság előtt kérdéseivel kellemetlen helyzetbe hozza az ellenzék.

A legszomorúbb, hogy mindezt jogkövetkezmény nélkül tehették, mivel nem fogadtak el semmilyen döntést az ülésen, nincs legitimációs probléma sem.

Talán csak erkölcsi, de az meg nem számít.

(A parlament sajtóosztályához közvetlenül a bizottsági ülést követően eljuttattuk a kérdéseinket, cikkünk megjelenéséig választ nem kaptunk).