A koronavírus-betegek 29 százaléka életét vesztette a Bajcsy-Zsilinszky kórházban

A koronavírus-betegek 29 százaléka életét vesztette a Bajcsy-Zsilinszky kórházban

A Népszava birtokába került dokumentum szerint a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a járvány kezdete óta összesen 202 embert vittek be COVID-19 betegség miatt, közülük 60 elhunyt. Magyarországon a halálozási ráta jelenleg 12,2 százalék, míg az intézményben 29 százalékos volt.

A kőbányai kórház a hírhedté vált Pesti úti idősotthon területileg illetékes ellátóhelye. Az otthon lakói közül több mint háromszázan fertőződtek meg a járványban, közülük 44-en elhunytak. A főpolgármester korábban éppen arról beszélt, hogy úgy kezdett terjedni az új koronavírus, hogy a kórházi kezelésük alatt megfertőződött betegeket tesztelés nélkül küldték vissza betegeket. 

A Népszavának egy ottani dolgozó is nyilatkozott, aki elmondta, hogy a védőfelszerelésük időnként hiányos, és abban sem biztosak, hogy ami van, az elég védettséget ad.

"A kapott maszkok és kesztyűk között volt olyan, amelyik az első pillanatban elszakadt. Az izolációt egy gipszkarton fal és egy ajtó jelenti, csakhogy az nem ér fel a mennyezetig." 

Kedden az RTL Klub híradója elsőként számolt be arról, hogy az intézmény 1400 munkatársa közül 24 igazoltan fertőzött. A legfrissebb információk szerint a koronavírussal beteggel foglalkozó osztály főorvosa is fertőzött. 

A Népszavához eljutott hírek szerint az intézmény egyik osztályán takarékosság miatt az építkezéseken használatos kék műanyag takarófóliával alakították ki a covidos osztályokra vezető járvány-zsilipeket. Ennek kéne megállítania a vírus tovább terjedését. Mindezek után elég furcsa, hogy a népegészségügyi központ állítólagos áprilisi járványügyi ellenőrzésekor a kórház egyik covidos osztályát sem záratta be. Így azok jelenleg is fogadják a betegeket. 

Az eddigi adatok egyébként azt mutatják, hogy április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt. Vagyis a statisztikai adatok szerint nem igaz, amit a kormányzati kommunikáció állít, ugyanis az állami fenntartású kórházakban gyakoribb a fertőzés, mint a szociális intézményekben, illetve az idősotthonokban.