Phenjan kitart az atomprogram mellett

Észak-Korea egyértelművé tette, hogy bármilyen legyen is a nemzetközi helyzet, számára a hadsereg az első

"Bármilyen legyen is a nemzetközi helyzet és a szomszédos országokkal való viszony, (Phenjan) ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a hadsereg az első" - írta a phenjani újság.

Az elszigetelt, kommunista vezetésű Észak-Korea évek óta atomfegyvereket fejleszt annak ellenére, hogy az ENSZ és nyugati országok a gazdaságát súlyosan megterhelő szankciókat vezettek be ellene.

A Rodong Szinmun azután tette közzé a phenjani állásfoglalást, hogy az Egyesült Államok elutasította Észak-Korea javaslatát az idei dél-koreai és amerikai közös hadgyakorlat leállításáról.

Múlt pénteken Phenjan azt ajánlotta Washingtonnak, hogy időlegesen leállítja az atomkísérleteket, amennyiben az Egyesült Államok és Dél-Korea idén felhagy a katonai gyakorlatozással a térségben. Az amerikai kormányzat azonnal elutasította a javaslatot, amelyet "burkolt fenyegetésnek" minősített.

A bezárkózó kommunista ország eddig három alkalommal hajtott végre atomkísérletet, a legutolsót 2013. február 12-én, amely miatt az ENSZ újabb kényszerintézkedéseket léptetett életbe Észak-Korea ellen.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea éves hadgyakorlata február végén kezdődik. A közös gyakorlatok ellen Phenjan mindig hevesen tiltakozott. Washington, Szöul fő katonai szövetségese, mintegy 28 ezer 500 katonát állomásoztat a kelet-ázsiai országban.

Az 1950-53-as koreai háborút fegyverszüneti megállapodás zárta le, Észak- és Dél-Korea azóta sem kötött békeszerződést, hivatalosan máig hadban áll egymással.