Lehet, hogy mégsem fordítják a gazdáknak járó pénzt a migránsválságra?

Legalábbis erről beszélt az agráriumért is felelős EU-biztos.

Az ír politikus a lapnak hangsúlyozta, a mezőgazdaság jelentősége 2020 után sem csökken majd, sem Európa élelmezése és a vidéki területeken történő munkahelyteremtés, sem a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek elérése tekintetében.

Ez a dátum azért ilyen kiemelten fontos, mert a jelenlegi költségvetési időszak 2020-ban lejár, és hallani lehetett arról is, hogy 2020 után megszűnik a Közös Agrárpolitikán (KAP) keresztül érkező támogatás.

Ez Magyarország esetében 3,4 milliárd eurót jelent - nem meglepő, hogy két miniszter is megküzdött annak ellenőrzéséért: Lázár János végül legyőzte Fazekas Sándort, bezsebelve ezzel a támogatást szétosztó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH).

Phil Hogan beszélt egy másik a témáról is, hallani lehetett arról is, hogy az unió költségvetéséből agrárpolitikára szánt mintegy évi 59 milliárd euróból finanszíroznának migránsügyi és szociális célokat.

"A menekültválság kétségtelenül az egyik legnagyobb politikai kihívás, amellyel Európának szembe kell néznie társadalmi, gazdasági és humanitárius szempontból egyaránt. Már eddig is sokféle intézkedést finanszíroztunk az uniós költségvetésből ezeknek a nehézségeknek a kezelésére – anélkül, hogy egyetlen centtel is csökkentettük volna a gazdálkodóknak nyújtott összegeket"

- fogalmazott az EU biztos, aki szerint Európa feladata a migráció okozta helyzet kezelése, azonban feladata az is, hogy támogassa az európai gazdálkodókat az elegendő mennyiségű, fenntartható módon előállított, biztonságos, tápláló és egészséges élelmiszerek előállításában.