Pintér Sándor is elismerte, hogy a magyar hatóságok használták a Pegasus kémszoftvert

Pintér Sándor is elismerte, hogy a magyar hatóságok használták a Pegasus kémszoftvert

A Pegasus szoftvert kizárólag a magyar törvényi kereteknek megfelelően használták a magyar hatóságok - mondta Pintér Sándor az Európai Parlament Állampolgári, Jogi, Belügyi, és Igazságügyi (LIBE) bizottságának.

A belügyminisztert és Varga Judit igazságügyi minisztert szeptember 30-án hallgatta meg a LIBE alkalmi delegációja Budapesten, ahol az Európai Parlament mind a hét frakciója képviseltette magát. Ennek során magyar tisztviselőket, újságírókat és szervezeteket is kérdeztek a jogállamisághoz kapcsolódó kérdéskörről.

Pintér a meghallagtása során kifejtette, hogy az Európai Unió több tagállama is használ a Pegasushoz hasonló szoftvereket, mégis csak Magyarország kapott kritikákat emiatt. Kiemelte azt is, hogy a Pegasust Magyarországon minden egyes lehallgatásnál a törvényi kereteknek megfelelően használták fel és parlamenti képviselőket nem figyeltek meg a programmal.

Varga Judit sem látott kivetnivalót a program használatában, mint fogalmazott, az ügynek semmi köze nincs az EU-s törvényekhez és Magyarországon jelenleg is zajlik egy parlamenti vizsgálat a Nemzetbiztonsági Bizottságban, amelynek elnöke ellenzéki politikus.

A jelentésben a delegáció arra jutott, hogy továbbra is aggasztóak a magyar demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok állapota:

a helyzet nemhogy javult volna 2018 (a Sargentini-jelentés publikálása) óta, hanem még romlott is.

Emellett azt is nehezményezték, hogy sok kérdésben érdemi választ sem kaptak és továbbra is aggasztónak találják a bíróságok és média függetlenségének kérdését, valamint a széles körben elterjedt korrupciót, amelynek révén egy „párhuzamos állam” alakult ki - írja az Index a  europarl.europa.eu-ra hivatkozva.