Pintér Tamás: már a dunaújvárosi városlakókat sarcolja a kormányzat

Pintér Tamás: már a dunaújvárosi városlakókat sarcolja a kormányzat

A mostani megszorítás Dunaújvárosnak 4-600 millió forintot jelent – tájékoztatta az Alfahírt Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere, aki azt is elmondta,

ez beteszi itt is a kiskaput.

Szabó Zsolt, a Fejér megyei nagyváros gazdasági alpolgármestere részletezte,

az önkormányzatokat három csapás érte: a válság, a vírus és a kormányzati elvonások.

A válság miatt 2,5-3 milliárd forinttal kevesebb lesz az iparűzési adóból származó bevétele,

ebből 4-600 millió az, amit Orbán Viktor mai bejelentése hoz nehézségként a városnak

– mondta Szabó. Összehasonlításképp felvázolta, Dunaújvárosnak köztisztaságra egy 1,2 milliárdos keretszerződése van. A város éves költségvetése 36 milliárd körül van, tehát

több mint 10 százalék kiesés lehet csak ez

– közölte a könyörtelen számokat. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a központi költségvetésből származó normatív támogatások, pályázatok összegei célhoz kötöttek, az iparűzési adó volt az a forrás, amit a város szabadon arra költhetett, amire szerette. Ennek vonják el most a felét.

Pintérék még nem tudják, hogyan fogják pótolni a kieső összegeket, a város ott tart, hogy a megszorítások miatt lassan kezelhetetlen lesz a helyzet.

Egész egyszerűen feladatokat kell leállítanunk – mondta gondterhelten Pintér Tamás.

A megyei jogú város vezetője rámutatott, a kormányzati kommunikációval ellentétben már a városlakókat, az átlagembereket sarcolja a kormányzat.

A közlekedést szerettük volna könnyebbé tenni, a közvilágítást szerettük volna helyreállítani, vagy amikor a legrászorultabbakon segítenénk az év végi kiegészítéssel, akkor mi is döntéskényszerbe kerülünk

– mutatott rá a dunaújvárosi polgármester.

A városvezetés bízik abban, hogy az egyedi tárgyalások során a városokat azonos elvek szerint támogatják, és Orbán nem aszerint fog kicsinyes bosszút állni, hogy melyik településen hogyan szavaztak. De túl nagy illúzióik nincsenek.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor bejelentette, a települések feladatainak ellátáshoz szükséges fő bevételt jelentő helyi iparűzési adót megfelezik.

Felére csökkenti az iparűzési adót a kormányzat, bajba kerülhetnek a nagyvárosok

A legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy július elsejéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, csak annak kell a bankhoz fordulnia, aki továbbra is szeretné törleszteni hitelét. Ezt egyébként már korábban is bejelentették. A korábban elrendelt járványügyi intézkedések miatt az ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a bérköltségek kétharmadának átvállalásával támogatja a kormányzat.

A 25 ezer léleknél kisebb teleüléseket automatikusan kompenzálják, míg az e feletti városokról egyedi tárgyalások során dönt a kormányzat.

A fideszes Szita ujjong a megszorításnak

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke az MTI-nek küldött közleményében azt írja, a szervezet vezetősége a bejelentések előtt tárgyalt Orbán Viktorral és több kormánytaggal is. A kormány és az önkormányzatok „közös felelősségének” nevezte, hogy „erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében”. A fideszes polgármester úgy véli,

az iparűzési adó felének elvonása „egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét”.

Reményét fejezte ki, hogy majd „2022-től egy erős gazdasági fellendülés következik, amelynek előnyei szintén a településeinken élőket szolgálja”.