Magyar Narancs: Simicskó István plagizálhatott a doktori értekezésében

Magyar Narancs: Simicskó István plagizálhatott a doktori értekezésében

Simicskó István (Fidesz-KDNP) kormánypárti képviselőnek az NKE honlapján elérhető doktori értekezésről kimutatható, hogy a politikus hat bekezdést forrásmegjelölés nélkül, szinte szó szerint vett át egy korábbi disszertációból, egy helyen pedig hiányosan tüntette fel a forrást, és nem jelezte, hogy gyakorlatilag betű szerinti idézetről van szó - szúrta ki a Magyar Narancs.

Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter 2009. február 19-én védte meg doktori értekezését Az országvédelem és országmozgósítás szervezeti, hatásköri, irányítási rendszere minősített időszakokban (Történelmi korokon át napjaink hatályos jogi szabályozásáig) címmel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jogelőd intézményében, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen működő Hadtudományi Doktori Iskolában.

A lap azt is kiderítette, hogy a forrásmegjelölés nélküli átvételek Lakatos László nyugállományú mérnök vezérőrnagy 2001-es, A védelmi igazgatás helye és szerepe a honvédelem rendszerében című értekezéséből származnak, amit Lakatos szintén a Zrínyi Egyetem doktori iskolájában adott le. 

Simicskó április 3-án Újbudán indul a Fidesz-KDNP egyéni képviselőjelöltjeként, ellenfele a momentumos Orosz Anna lesz.

Emlékezetes, a kormánypárti politikusok gyakran estek már hibába, amikor diplomázni készültek. A legendás Schmitt Pál azért bukta 2012-ben a köztársasági elnöki székét, mert plagizálta a kisdoktori disszertációját. Kósa Lajos és Bánki Erik fideszes politikusok pedig csak simán kamuztak egy diplomát maguknak.