Teljesen törvényesen kampányolt a Jobbik, félrebeszél a pártsajtó

Megszüntetik a plakátokat, mert már arra sincs pénzük. Veszélyben a választáson való indulás is.

A kormánypárti lap örömmel szolgált be arról, hogy megszerezte azt a két adásvételi szerződést, amelyet Simicska Lajos két plakátcége, a Publimont Kft. és az Euro Publicity Kft. kötött a Jobbik Magyarországért Mozgalommal szeptember 19-én. Ezekben arra vonatkozó adatok vannak, hogy a Jobbik milyen feltételekkel vásárolta meg (tehát nem bérelte, hanem vásárolta meg) a plakáthelyeket azért, hogy a direkt ellenük módosított településképi törvény ne tehessen keresztbe tavasz óta zajló kampányuknak.

Csakhogy az ÁSZ nem ezt, hanem a korábbi bérléseket „vizsgálta”. Mint a Jobbik reagáló közleményében egyértelműsítette,

"A pestisracok.hu a mai napon nyilvánosságra hozott két – vélhetően a kézivezérelt NAV-tól származó, adótitoksértéssel megszerzett – szerződést, amely a Jobbik és két gazdasági társaság között köttetett reklámberendezések adás-vétele tárgyában. A Fidesz, lakájmédiáján keresztül szándékosan csúsztatva összemosta az Állami Számvevőszék által kiszabott 662 millió forintos bírság tényét a kampánycélra vásárolt reklámberendezések megvételével. Az ÁSZ jelentéstervezete szerint a Jobbik 2017. I. félévi plakátbérlései miatt szabott ki bírságot, a most nyilvánosságra hozott szerződés pedig 2017. szeptember hóban köttetett."

A számok sem stimmeltek

Hozzátették, hogy a cikkben egyébként sem korrekt összegek szerepeltek, ugyanis a reklámberendezések adás-vételéről szóló szerződésben szereplő ár csak az eszközök, a „vas” megvételéről szól, ehhez még két másik szerződés is társult, az egyik azon földterületek bérletéről, amelyeken az eszközök állnak, a másik pedig a plakátok kiragasztásáról és a reklámberendezések karbantartásáról. A cikkben kiszámolt árak tehát köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, hiszen lényeges és igen jelentős költségelemeket tudatlanságból, vagy szándékosan nem számoltak bele – jegyezték meg a Jobbiktól.

A két csonkított, vásárlásról szóló szerződésből egyébként az látszott, hogy a Publimont 978 db plakátját bruttó 124,2 millióért, az Euro Publicity 41 db plakátját pedig 5,2 millió forintért vették meg, vagyis összesen 1019 darab plakátot 129,4 millió forintért szerezhette meg az ellenzéki párt. Ebből 2017. szeptember 28-ig mindössze 27,5 millió forintot kellett kifizetnie a Jobbiknak, a fennmaradó 101,9 millió forintot 2018. május 31-ig, a választások utánig kell megtéríteniük. A szerződések rögzítik ugyanakkor azt is, hogy amennyiben a vevő, tehát a Jobbik nyolc napon túli fizetési késedelembe esne, akkor a plakátok egyszerűen visszakerülnek Simicska Lajos cégeihez.

Az ÁSZ egyáltalán nem ezt nézte

Az Állami Számvevőszék viszont állítólag –bár hivatkozási alapot jelentő dokumentumok nélkül, azokat ugyanis nem voltak hajlandók átvenni a párttól- nem is a vásárlást, hanem azt vizsgálta, hogy még korábban a Jobbik milyen áron bérelte (bérelte, tehát nem vásárolta) a plakáthelyeket a cégektől. A Pesti Srácok pedig mindezt úgy írta meg, mintha itt is (!) valami törvénytelenség zajlott volna az olcsó bérlési árak miatt, jelesül a kedvezményekkel tiltott pártfinanszírozást hajtottak végre.

Pedig miként Schiffer András volt LMP-s országgyűlési képviselő, ezúttal civil jogászként a Magyar Nemzetben levezette, a számvevőszék egy olyan kérdést húzott elő, amelyet huszonhét éven keresztül nem rendeztek érdemben – és maga a testület sem foglalkozott vele, most viszont jogellenesen használja fegyverként.

Ez a fegyver az 1989-es pártfinanszírozási törvény, amely korlátozza, hogy a pártok jogi személytől és külföldi forrásból pénzt vagy dologi jellegű támogatást fogadjanak el.

Fontos azonban, hogy ez a törvény a pártoknak nyújtott kedvezményes szolgáltatásokkal nem foglalkozik. Márpedig a Jobbik nem ingyen kapta a plakáthelyeket, hanem kedvezményesen, az pedig törvényes.

Ezt a kedvezményes lehetőséget, amit egyébként a Fidesz nyilván saját maga is igénybe vett korábbi kampányai során, most már, hogy kormányon vannak, meg akarta szüntetni az ellenzék – vagyis a Jobbik elől. Így egy törvénymódosítással betiltották volna a kampányidőszakon kívüli plakátkedvezmények lehetőségét.

A szóban forgó törvény viszont kétharmados volt, és mint emlékezetes, a Fidesz-KDNP-nek nem sikerült átvinnie a parlamenten. A pártfinanszírozási törvény tehát maradt a régiben, törvénysértés nem történt a Jobbik részéről sem ezzel, sem pedig azzal, hogy végül gyorsreagálásként mégis kivásárolták a plakátokat a további bérlések helyett.

Az ÁSZ viszont mégis úgy jár el, mintha elfogadták volna Kósáék módosítását – mondta erről Schiffer.

A Jobbik gazdasági igazgatójának, Schön Péternek pénteki közleménye szerint

"Amint a reklámberendezések megvásárlása idején arról már beszámoltunk, a Parlament fideszes többsége által alkotmányellenesen 2/3 helyett egyszerű többséggel áterőltetett plakáttörvény kötelezővé tette, hogy a piaci ár sokszorosáért béreljenek plakáthelyeket a pártok. A Jobbik – más jogi lehetősége nem lévén pártlogós plakákampánya folytatására – 1100 reklámberendezést vásárolt, és azokon folytatta tovább 2017-es óriásplakátkampányát.

A reklámberendezések Jobbik általi használata és birtoklása azonban folyamatos adminisztratív és jogi akadályokba ütközött. Ennek során a reklámberendezések fekvése szerinti kormányhivatalok a reklámberendezések Jobbik általi használatát jogellenesnek minősítették, az azokon közzétett politikai hirdetéseket a hatóságok rendszeresen és folyamatosan letakarták, a letakarás költségeit pedig a Jobbikra hárították, majd pedig elkezdték a pártot táblánként 150.000,- Ft. közigazgatási bírsággal is sújtani."

Miután a Pesti Srácok nevű, többek között a Földművelésügyi Minisztérium megrendelésére is cikkeket író fideszes lapnál rájöttek, hogy az ÁSZ mostani döntése a plakátbérlésekről szól, nem pedig az általuk írt plakátvásárlásokról, több helyen is módosították cikküket.

Például a

"A portálunk által most közzétett szerződések fényében világosan látszik, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényesen, jogszerűen és arányosan járt el, amikor a közelmúltban megállapította: a Jobbik 331 millió forintnyi tiltott támogatást fogadott el az év első felében."

- bekezdésből hirtelen ez lett:

"A portálunk által most közzétett szerződések fényében jó okkal feltételezhető, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényesen, jogszerűen és arányosan járt el, amikor a közelmúltban megállapította: a Jobbik 331 millió forintnyi tiltott támogatást fogadott el az év első felében."

Valamint a

"A dokumentumok fényében az Állami Számvevőszék teljesen törvényesen állapította meg, hogy tiltott pártfinanszírozás történt."

arra változott, hogy

"És Vonáéknak még van arcbőrük ma este tüntetni, amiért az ÁSZ megbüntette őket egy másik, szintén több százmilliós plakátmutyi miatt."

A megfogalmazás finomításából is érezhető, hogy még a fideszes lapnál is kételkednek abban, tényleg történt-e bármilyen törvénysértés a Jobbiknál. Pedig a kérdés nem játék: az ÁSZ által kiszabott 662 millió forintos bírság a legnagyobb ellenzéki párt jövőévi választási indulását akadályozhatja meg.

Eladták a plakátokat

A közleményből kiderült az is, hogy a Jobbik a plakáthelyek feladására kényszerült a választások előtt. Mint fogalmaznak, a reklámberendezések tulajdonjogát fentiek és a párt az ÁSZ jogtalan és alaptalan 662 millió forintos bírságolása következtében

a Jobbik a héten eladni kényszerült, ugyanis a jogtalan büntetések következtében anyagilag szinte teljesen ellehetetlenült,

sem a maradék vételár kifizetésére, sem a kapcsolódó szerződések szerinti területbérleti, ragasztási és karbantartási költségek kifizetésére képtelenné vált, így ez a lépés elkerülhetetlen volt.

„A fideszes irányítású kormányhivatalok és a fideszes irányítású Számvevőszék a Jobbik elleni folyamatos és törvénytelen büntetéseivel így komoly veszélybe sodorták a Jobbik 2018-as választáson való elindulását.”

– közölte a gazdasági igazgató.

A Jobbik és a hozzá csatlakozó pártok, az LMP, a Momentum, az Együtt, az Európai Alternatíva Párt és az FKgP is pénteken 17 órakor tartanak tüntetést a Fidesz Lendvay utcai székházánál, a Hősök terénél.