Polgárháborús állapotok törtek ki Gabonban az elnökválasztás után

Két ember meghalt és sokan megsebesültek a gaboni ellenzék székhelye elleni támadásban.

A kínai apától és gaboni anyától született Ping emellett nemzetközi segítséget kért a kőolajtermelő közép-afrikai ország lakosságának a védelméhez. Az ellenzéki vezető megismételte korábbi álláspontját, miszerint a szombati választást - amelynek eredményét szerdán hirdették ki a választási hatóságok – elcsalták. A hivatalos választási eredmények szerint Ali Bongo elnök mindössze 1,5 százalékos előnnyel aratott győzelmet Ping felett.

Előbbi a voksok 49,8 százalékát, utóbbi 48,23 százalékát kapta az 59,64 százalékos részvételi arányú választáson. Az eredmény értelmében újabb hét évig töltheti be az elnöki tisztséget az országot 2009 óta irányító Bongo, aki ráadásul a hatalmat előtte 42 évig gyakorló apját követte az elnöki székben. Bongo győzelme heves tiltakozást váltott ki az 1,8 milliós ország fővárosában, a csaknem 800 ezer lakosú Libreville-ben: felgyújtották a parlamentet és több más épületet, megrongáltak egy bevásárlóközpontot, kifosztottak egy bankot, valamint összecsaptak a rendőrökkel. A főváros fölött rendőrségi helikopterek köröztek, a hatóságok pedig könnygáz bevetésével próbálták feloszlatni a tiltakozó tömeget.

Csütörtökön sem csillapodtak a kedélyek, beszámolók szerint Libreville legalább kilenc külvárosában törtek ki zavargások. Pacome Moubelet Boubeya gaboni belügyminiszter közölte: országszerte mintegy 1100 embert vettek őrizetbe és hallgatnak ki a hatóságok. Ebből a fővárosban 600 és 800, míg a közép-afrikai ország más területein 200 és 300 közé tehető az őrizetbe vételek száma. A tüntetők gránátokat használtak, illetve a rendőrség AK-47-es típusú gépkarabélyokat is lefoglalt náluk - tette hozzá. 

A rendőrség közlése szerint szerda este óta már több mint 200 fosztogatót vettek őrizetbe. A választási bizottság által kiadott választási eredményeket a gaboni alkotmánybíróságnak kell jóváhagynia. Mivel az adatokat a vártnál egy nappal később tették közzé, sokan attól tartanak, hogy nem tisztességesen zajlott le a voksok összeszámlálásának a folyamata.

A nemzetközi megfigyelők "átláthatatlannak" minősítették az egyfordulós elnökválasztást ebben az olajban gazdag közép-afrikai országban. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Franciaország arra szólította fel a gaboni választási bizottságot, hogy tegye közzé külön-külön az összes választókörzet eredményét.n Az erőszakos cselekmények miatt mély aggodalmát fejezte ki a francia külügyminiszter. Jean-Marc Ayrault "minden felet a legnagyobb visszafogottságra intett annak elkerülése érdekében, hogy újabb áldozatok legyenek". A tárcavezető hangsúlyozta:

egy választási folyamatban nincs helye az erőszaknak" 

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője később a választási eredmény kihirdetése után kialakult helyzetet "komoly válságnak" nevezte, és nyugalomra szólított fel. Hangsúlyozta, hogy a tiltakozásoknak békés módon kell hangot adni, elkerülve az ország lángba borítását. Ezzel feltehetően a parlament felgyújtására is utalva. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közleményben sürgette a szemben álló feleket az ország békéjének és stabilitásának a megőrzésére, illetve a vita alkotmányos és jogi úton történő rendezésére.