Politikusok a mérgekkel teli hordók között

Politikai játszmává válhat az Illatos úti mérgező telephely ügye, miközben nem ez az egyetlen időzített bomba hazánkban.

Hétfőn hallgatta meg az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága V. Németh Zsoltot, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárát az Illatos úti telepen tapasztalható helyzet kapcsán.
 
Mint korábban megírtuk, területre rendszeresen nagy mennyiségű klórgázt hoznak vonattal. A klórgáz annyira veszélyes, hogy közúton tilos szállítani, egykoron harci gázként is alkalmazták. A gyárterületen egyébként is rengeteg szétrohadt hordóban áll többféle kockázatos hulladék, tűzveszélyes körülmények között. De van diklórbenzol, klórbenzol, trifluor-anilin és benzol is, utóbbi robbanóanyagok alapanyaga is lehet.

Nincs itt semmi látnivaló, oszoljanak!

A bizottság előtt megejtett beszámoló egyébként igen tanulságosra sikeredett, ám legalább olyan figyelemre méltó lett az ülésről készült MTI-s beszámoló is. Ugyanis a Távirati Iroda valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva csak az államtitkár szavait, mondandóját idézte. Mintha abból állt volna a vita, hogy V. Németh Zsolt egy monológot folytatott volna le, amelyben azt sulykolta saját magának, hogy az Illatos úton nincs katasztrófa helyzet.
 
Ez a nyilatkozat azért fontos, mert nemcsak a veszélyre kell figyelmeztetni, hanem meg kell akadályozni egy esetleges pánikhelyzet kialakulását is – hangsúlyozta az államtitkár.
 
Egyébként elsorolta, hogy a Budapesti Vegyiműveket 1993-ban privatizálták, kétezertől a cég tulajdonosi szerkezete folyamatosan változik, s a társaság 2007 óta felszámolás alatt áll, illetve hogy felszámoló ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt.-t  a környezetvédelmi felügyelőség arra szólította fel, hogy a vagyontárgyak értékesítésekor köteles gondoskodni arról, hogy a vevők vállalják a vagyontárgyakhoz kapcsolódó környezeti terheket is.
 
Emellett megemlítette, hogy összesen 49 millió 257 ezer forint értékben bírságolták meg a céget, amely összeg nyilvánvaló módon eltörpül az okozott kár mellett, ugyanakkor azt viszont elismerte, hogy a felszámolási eljárás végén sem lesz arra pénz, hogy az Illatos úton a környezeti károkat felszámolják. Ezért az államnak is szerepet kell vállalnia ebben, amihez jogszabályi változásokra lesz szükség.
 
Fotó: B. Viktor és M. Ádám

A szennyező fizet elv – rosszul értelmezve

Érdekes egyébként eltűnődni azon, hogy vajon a Habony-művek melyik üzemrészlegében találták ki a szennyező fizet elv hangoztatását (emlékeznek még a keményen dolgozó kisemberek szlogenre?), mert az Illatos út esetében ez nem igazán áll meg.
 
Mert az egyértelmű, hogy azokon a cégeken, vállalatokon – persze ez globális értelemben is igaz -, amelyek a közösségek életét veszélyeztetik, egyben a következő generáció életfeltételeit csorbítják, kíméletlenül be kell hajtani a kárrendezési összeget, de azt egyáltalán nem kell kivárni, hogy bekövetkezzen a(z ipari) katasztrófa. Az állam nyugodtan közbeléphet, megvédve ezzel a magyar állampolgárokat, és később jogi úton visszaperelheti az erre szánt összeget a tulajdonosi/felszámolói jogokat birtoklóktól.

Amíg nem hömpölyög a vörösiszap…

Az államtitkár szerint pont azért felesleges a pánikkeltés, mert nem fog az utcán vörösiszap hömpölyögni. Erre nehéz érdemben reagálni, de mindenesetre a BVM gyártelepéből valóban nem fog az ajkai tárolóból kiömlő ipari salakanyaghoz hasonló gyilkos folyam elárasztani a fővárost, ugyanakkor az is tény – és erre is felhívták az államtitkár figyelmét, hogy a műanyag hordókból szivárgó méreg a föld alatt, a talajban pusztít, veszélyeztetve a talajvizet. Bár ez valóban kevésbé olyan látványos, mint a kolontári tragédia.
 
Egyébként a fideszes Turi-Kovács Béla, szintén kritikus hangot ütött meg a bizottsági meghallgatás alatt (és ez is kimaradt az MTI anyagából). A kormánypárti képviselő azt emelte ki, hogy valójában a törvényalkotásban résztvevő politikusok felelőssége egyetemleges, ugyanis elképesztő, hogy nem sikerült olyan jogszabályi környezetet kialakítani, amely képes lenne kellő eréllyel szankcionálni az ilyen eseteket.
 
Kepli Lajos, a bizottság jobbikos tagja szintén több párhuzamot vélt felfedezni a vörösiszap-katasztrófa és az Illatos úti mérgezés között.
 
A nemzeti párt energetikai szakpolitikusa figyelmeztetett, hogy továbbra sincs jogerős ítélet a majd öt esztendővel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa ügyében. Sőt, már az is egyre nyilvánvalóbb, hogy az állam képtelen a bűnös Mal Zrt.-től visszaperelni a kárrendezésre elköltött összeget (hogy is működik a szennyező fizet elv?). Kepli egyben kijelentette, hogy a BVM-mel szembeni a felszámolási eljárás már 8 éve tart, ami egyrészt gátolja a hatóságok működését, másrészt nem fest hízelgő képet a magyar jogi viszonyokról.

Megelőzni, megelőzni, megelőzni

V. Németh Zsolt államtitkártól egyébiránt a képviselők (és hangsúlyozzuk: nemcsak az ellenzéki képviselők) konkrét cselekvési terveket vártak, amivel nem szolgált a kormányzati delegált.
 
Érdekes volt, amikor Kepli felidézte, hogy akár a vörösiszap-katasztrófát is meg lehetett volna előzni, ha a szükséges vizsgálatokat valóban az elvárt szigorúsággal végezték volna el a hatóság emberei, azonban ezt a szűkös emberi és pénzügyi keretek nem tették lehetővé.
 
A kormánynak most viszont áldoznia kellene arra - a későbbi esetleges kárrendezésnél nyilván kisebb horderejű összeget -, hogy felmérje a jelenlegi állapotot, a szivárgás, a szennyezés mértékét, így legalább – a jobbik esetben - kiderülne, hogy valóban nincs katasztrófahelyzet. Ugyanakkor, kiindulva a Mal Zrt. történetéből, a vegyiművek sem fogja finanszírozni a rekultivációt, tehát így is-úgy is a magyar kincstár állja majd a számlát.
 
A Kepli által szorgalmazott jogszabályi változást egyébként előremutatónak találta az államtitkár. (Hurrá!)

A talajvizet nem érdekli a politika

A bizottsági ülés után az Alfahír megkereste a nemzeti ellenzék politikusát, mert még egy kérdést muszáj volt megvitatni.
 
Hogyan lehet meg​akadályozni, hogy az Illatos úti esetet politikai játszmává silányítsák le?
 
Kepli Lajos elárulta, valóban fennáll ennek a veszélye. Mint elmondta, egyelőre tökéletesen illeszkedik az Illatos út az eddig megismert folyamatábrákba; egy civil természetvédelmi szervezet el kezd foglalkozni egy fontos témával, az ellenzék aztán megpróbál azzal fogást találni az aktuális vezetésen, a kormány pedig védekezni kezd, és végül nem történik semmi.
Ez egy időzített bomba – fogalmazott a politikus – azonban azt is látni kell, hogy nem ez az egyedüli az országban. Minden egyes nappal, amíg folytatódik a céltalan politikai sárdobálás, növekszik annak az esélye, hogy a BVM telepén tárolt méreg a talajvízbe szivárog.
Kepli arról tájékoztatott, hogy kezdeményezi a katasztrófavédelem meghallgatását, illetve egy olyan zöld kommandó (a katasztrófavédelem és a felügyelőség tagjaiból) felállítását szorgalmazza, amely képes lenne hatékonyan felmérni ezeket a potenciálisan veszélyes területeket.
 
Aláhúzta, hogy BVM Illatos úti telepének a feltárása néhány millió forintból kijönne.