Miért van kevés nő a magyar politikában?

A lap felidézte, hogy a 199 országgyűlési képviselő közül csupán 20-an nők, ez a nagyjából 10 százalékos arány pedig lényegében változatlan a rendszerváltás óta.

Úgy fogalmaztak, hogy a magyarok e tekintetben is szembemennek a nemzetközi trendekkel, mivel a legtöbb államban a női politikusok arányának növekedése tapasztalható. Az Európai Unión belül Magyarországon a legalacsonyabb a parlamenti képviselőnők aránya - tették hozzá.

A felmérés válaszadóinak csaknem háromnegyede azzal sem ért egyet, hogy a nők kevésbé képesek nehéz döntéseket meghozni, és hét megkérdezettből mindössze egy véli úgy, hogy a nők "nem elég kemények" a politikához.

Arra a kérdésre, hogy szívesebben szavaz-e olyan pártra, amelynek fontos, hogy minél több női jelöltet állítson, leginkább a baloldali-liberális szimpatizánsok adtak pozitív választ.

A női politikusok alacsony arányának okát 36 százalék a családi kötelezettségek miatti időhiányban látja, és ugyanennyien vélekednek úgy, hogy a politizáló nőket még a saját pártjukban sem támogatják eléggé.

A válaszadók 54 százaléka gondolja azt: mindenki közös érdeke, hogy több női politikus legyen.