Porosenko megfosztaná mandátumuktól a magyarokat?

Petro Porosenko ukrán elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megyei és önkormányzati képviselőinek átvilágítására utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a külügyminisztérium és az ukrán határőrség munkatársait - írja a karpatalja.ma a Novini Zakarpattya helyi hírportálra hivatkozva. 
 
A rendelet értelmében 
megfoszthatják mandátumuktól a képviselőket
amennyiben megbizonyosodnak arról, hogy a szervezet képviselői kettős állampolgársággal rendelkeznek. Az országban ugyanis hivatalosan tilos a kettős állampolgárság viselése. Igaz, a politikai és gazdasági elit nagy részének van legalább még egy (legtöbbször amerikai, izraeli, vagy orosz) útlevele.
 
A portál szerint az "átvilágítás" úgy fog lezajlani, hogy határátlépésük során kiemelt figyelmet fordítanak a célkeresztbe került politikusok ellenőrzésére, s magyar útlevelet vagy személyi igazolványt keresnek majd náluk.
 
A KMKSZ egyébként a jelenlegi kormány szövetségese, Brenzovics László, a párt vezetője Porosenko (szerényen önmagáról elnevezett) pártjának listáján került be a törvényhozásba.  A kijevi hatalommal kötött szövetséget annak idején lelkesen üdvözölte az "Európa-párti" ukrán kormányt feltétel nélkül támogató magyar külügy is. Budapest egyébként korábban éppen azért nem ismerte el magyar képviselőnek a rivális kárpátaljai párt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökét, Gajdos Istvánt, mert egy ukrán párt (a bukott Janukovicshoz kötődő Régiók Pártjának) listáján jutott be a parlamentbe. 
A KMKSZ-es honatya esetében ezzel a jelek szerint semmi gondja nincs Orbánéknak. 
A nagy kérdés az, hogy az államfő most miért akarja szívatni  a saját magyar szövetségeseit?
 
 
A Novini Zakarpattya szerint jó eséllyel azért, mert 
a kárpátaljai regionális politikában szembe mertek menni Kijev központi akaratával.
A Kárpátaljai megyei tanács elnöki pozíciójáért ugyanis gyilkos küzdelem bontakozott ki, s ebben a KMKSZ nem Porosenkóék, hanem Julija Timosenko pártjának, a Batykivscsinának (Haza) a jelöltjét támogatták. A testület múlt héten csütörtökön nem tudott elnököt választani. A következő ülés éppen mára lett kitűzve. Nem kizárt tehát, hogy a titkosszolgálati fenyegetés
valójában üzenet a KMKSZ-nek,
Ha Brenzovicsék nem vennék a lapot, az "átvilágítás" eredményeképpen előfordulhat, hogy valóban megfosztják őket mandtámuktől, így át lehetne szabni a helyi erőviszonyokat is.