Családban marad – A Fidesz-közeli civilek maguknak osztották az uniós pénzeket Siófokon

Családban marad – A Fidesz-közeli civilek maguknak osztották az uniós pénzeket Siófokon

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője a Magyar Narancsnak arról beszélt, Siófokon „ellenzéki civilek” tárták fel, miszerint „fideszes civilekhez” jutott a vonatkozó uniós forrás közel fele.

A Fidesz az apróért is lehajol, nemcsak a százmilliókat és milliárdokat, hanem a tízmillió forintokat is igyekszik a hozzá közel állók zsebébe juttatni

– fogalmazott Potocskáné, a 2019-es ügyet a parlamentben nyilvánosságra hozó jobbikos országgyűlési képviselő, a párt siófoki szervezetének alelnöke.

Hogy hogyan lesz lenyúlás egy nemes célból, jó példa a siófoki civilpénz-osztás, amely nyilván nem egyedi jelenség az országban. Az Európai Unióban, ha közösségfejlesztésről van szó, bevett gyakorlat, hogy azokról a pályázati támogatásokról, amelyeket civil szervezeteknek szánnak, helyben döntenek. Magyarországon azonban, a NER-ben ezt is meghekkelik. A pályázati pénz végül ebben az esetben is fideszes oligarchák zsebében köt ki

– mondta, hozzátéve, a TOP-os pályázatok úgynevezett szoft fejezetében található CLLD-támogatások elnyeréséhez szükség van egy ernyőszervezetre helyi civil szervezetekből, helyi vállalkozókból, s abban a helyi önkormányzatnak is alapító tagnak kell lennie. Siófokon minden klappolt.

Csakhogy – és erre nyilván az uniós kiírók nem gondoltak, mert arrafelé nem úgy gondolkodnak, mint a magyar ugaron – itt ezt úgy sikerült összerakni, hogy mindenki fideszes vagy közeli legyen: az alapítók, a bírálók, a nyertesek.

Potocskáné alpolgármestersége idején létrehoztak egy civil-kerekasztalt a városban aktívan tevékenykedő civil szervezetek részvételével, amit azonban egyetlen alkalommal sem tájékoztatta a több százmillió forintnyi uniós forrás lehívására létrejött Siófok Holnap Egyesület arról, hogy nemcsak a városi önkormányzat által évente egyszer kiírt civiltámogatási alapra pályázhatnak, hanem erre az uniós forrásra is.

A város 2019-ben 18, tavaly 15 millió forintos támogatási alapot hirdetett meg, addig a Siófok Holnap Egyesület csak 2019-ben három körben összesen 70 millió forintnyi uniós pénzt tudott szétosztani, írja a portál, s amíg a városi civil alapra 51 egyesület vagy alapítvány adott be kérelmet, a 70 millió forint csupán tucatnyi egyesület között oszlott meg.

Azért szólaltam fel a parlamentben, hogy felhívjam a hazai, de akár az uniós közvélemény figyelmét is arra, hogy a Fidesz-közeliek ezt a pénzt is lenyúlják azok elől, akiknek eredetileg szánták az uniós kiírók. Keresem a lehetőségét annak, hogy erre a gyakorlatra az uniós támogatások felhasználását ellenőrző szervek is felfigyeljenek

– mondta a lapnak a jobbikos országgyűlési képviselő.

A CLLD egy speciális, az Európai Unióban bevált módszertanra épülő városi közösségfejlesztési program, amelynek tervezését és megvalósítását egy városi civil, vállalkozó és önkormányzati szereplőkből álló, erre a célra létrehozott szervezet – a Siófok Holnap Egyesület – koordinálja.

A program lényege: közel 400 millió forintos támogatási keretet biztosítani a város közösségi, kulturális, illetve sportéletének élénkítésére. Egyik legérdekesebb része pedig a kulcsprojekt, amelyre a támogatási keret 40 százaléka használható fel, a fennmaradó összeggel kiegészítő városi közösségi programok támogathatók.

Az egyesület 2016-ban alakult azon fő céllal, hogy új civil közösségi ház épüljön Siófokon a korábbi „teremmozi” épületének lebontása után. A beruházásra 135 millió forintot nyert a város ugyanazon a pályázaton, amelyen az ezzel együtt több év alatt kiosztható 400 milliós keretet is jóváhagyták. A tervek pedig ugyan elkészültek, az építkezés nem kezdődött meg.

A 2019 októberében felállt új képviselő-testület - a beruházás várható több százmilliós értéke miatt - új helyszínt jelölt ki. Úgy döntöttek ugyanis, hogy nem új épületet emelnek, hanem az egykori könyvtárét újítják fel a megítélt 135 millió forintból. A CLLD-program pénzeinek fennmaradó 60 százaléka azonban nem e beruházásra, hanem helyi egyesületek támogatására ment el. Ennek 2019-es szétosztását bírálta az ellenzéki parlamenti képviselő is.

A Siófok Holnap bírálóbizottságának tagjai a 2019-es támogatásosztáskor:

Szajcz Adrián korábbi siófoki Fidesz-frakcióvezető, aki miután 2019 októberében alulmaradt siófoki körzetében a győztes Becsülettel Siófokért Egyesület jelöltjével szemben, a Somogy Megyei Önkormányzat alelnöke lett;
Szalai István korábbi helyi Fidesz-elnök és korábbi önkormányzati képviselő;
Takács Józsefné, a Foki-hegyi Egyesület delegáltja;
Zsolnay Csaba nyomdaipari vállalkozó, aki a Fidesz képviselőjelöltje volt 2019 októberében;
Varga Tamás, a Balaton-parti Petőfi sétányon érdekeltségekkel rendelkező vállalkozó, akit Siófokon szintén Fidesz-közelinek ismernek.

Az egyesület elnöksége csaknem azonos volt eme névsorral.

A CLLD-forrásra elsőként a Sió­fok Városért Egyesület aktivistái figyeltek fel. A szervezet a járványidőszak előtt minden vasárnap ingyenes ételosztást szervezett az ottani rászorulóknak, tagjai közül többen is alapítói annak a Becsülettel Siófokért Egyesületnek, amely a 2019-es októberi önkormányzati választáson felül kerekedett a helyi Fideszen.

 2016-ban a pályázati figyelőben fedeztük fel a CLLD-s pályázati lehetőséget

– mondta a Narancsnak Havasi Gábor, a Siófok Városért Egyesület elnöke, hozzátéve, megkeresett több civil szervezeti vezetőt, majd amikor a pályázati lehetőség az akkor fideszes többségű városi képviselő-testület elé került, az Szajcz Adrián fideszes frakcióvezetőt jelölte ki témafelelősnek.

Több civil szervezet nevében jeleztük neki, szeretnénk részt venni az uniós pályázatra alakuló Siófok Holnap Egyesületben. Először azt válaszolta, hogy egyelőre nem lehet csatlakozni, később pedig a frakcióvezetőt már nem tudtuk elérni egyszer sem. Vártunk, többek között arra, hogy a civil-kerekasztalon majd tájékoztatást kapunk, de hiába

– mondta Havasi.

Ők egyébként már csak akkor fedezték fel az interneten a Siófok Holnap új weboldalát az időközben már kiosztott pályázati pénzekkel, amikor a civil háznak kerestek új helyszínt.

2020 júliusában ült össze újra Siófokon a civil-kerekasztal: a városi egyesületek képviselői ekkor szembesültek azzal, hogy míg a város az előző évi 18 milliós civiltámogatási keretét 15 millióra csökkentette, úgy a Siófok Holnap Egyesület ennek majdnem az ötszörösét osztotta szét uniós támogatásból. Persze mindezt úgy, hogy arról csak igen kevesen tudtak.