Potom pénzért árverezik el a méregdrágán beszerzett, raktárban porosodó lélegeztetőgépeket

Potom pénzért árverezik el a méregdrágán beszerzett, raktárban porosodó lélegeztetőgépeket

A végrehajtást a Külgazdasági és Külügyminisztérium kérte. Úgy tűnik, most már "apróért" is szabadulna az Orbán-kormány a 300 milliárd forintért vásárolt gépektől.

Nem fog tovább porosodni különböző raktárakban az Orbán-kormány által 2020-ban méregdrágán, 300 milliárd forintért összevásárolt 17 ezer lélegeztetőgép - derült ki abból a két, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus ingó árverési rendszerébe feltöltött hirdetményből, amire lapunk bukkant.

Néhány nappal ezelőtt,

december 20-án a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus ingó árverési rendszerébe árverésre került fel a TMT Technics Kft. tulajdonában álló, összesen tehát 749 darab lélegeztetőgép, illetve egy doboznyi és négy zacskónyi alkatrész. A végrehajtást a Külgazdasági és Külügyminisztérium kérte.

A nagy lélegeztetőgép-beszerzési biznisz egyik fő nyertese a TMT Technics Kft. volt, amelynek a tulajdonosa dr. Tóth László. A cég 2019 végéig szerény, de biztonságos nyereséget termelt, azt az évet 114 milliós árbevétel mellett 21 millió forint adózott nyereséggel zárta, amelyet Tóth osztalékként fel is vett. 2020-ban azonban az optikai eszközök gyártásával foglalkozó kis cég több mint 1000 darab lélegeztetőgépet tudott felhajtani, amit el is adott az államnak, amivel körülbelül 13 milliárd forintot nyert. Ez azt jelenti, hogy a gépek darabját több mint 10 millió forintért adta - fejtette ki posztjában Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke.

Kiderült az is, hogy 2020-ban hatalmas, négymilliárdos tartozás jelent meg a cégnél, miközben „papíron” majdnem 6 milliárd forintos eszköz-forrás állományuk volt.

A lélegeztetőgépek darabonkénti becsült értéke 1,3 millió forint,

vagyis a 749 darab lélegeztetőgép így most 650 millió, illetve 323 millió 700 ezer forintért vásárolható meg, ami összesen majdnem 974 millió forint.

Gelencsér arról is írt, hogy a végrehajtást a Külgazdasági és Külügyminisztérium kérte, a követelése pedig 4 milliárd forintnyi előleg, amit a tárca korábban megfizetett a kft.-nek, és most szeretné visszakapni.

Érdekesség, hogy ha nem nem lesz jelentkező a lélegeztetőgépre,

akkor a 2024. február 11-től kezdődő negyedik szakaszban a 749 géphez akár csupán 9 millió 737 ezer forintért hozzá lehet jutni, vagyis lélegeztetőgépenként akár 13 ezer forintért is megvásárolhatja valaki.

Mint azt az Alfahír korábban megírta, a rendkívül drágán, gyakorlatilag követhetetlen módon, főleg baráti cégeken keresztül beszerzett gépek nagy részét nem is tudták használni a kórházakban. Ahogyan arról beszámoltunk, a gépek tárolása havonta nagyjából 90 millió forintba került havonta.

(Címlapkép: Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. MTI/Balázs Attila)