Még mindig a raktárban porosodik az a 17 ezer lélegeztetőgép, amit a kormány vásárolt össze 300 milliárdért

Még mindig a raktárban porosodik az a 17 ezer lélegeztetőgép, amit a kormány vásárolt össze 300 milliárdért

Ki kellett belőlük perelni, de végül elismerte a kormány, hogy egy darabot sem adtak el a 300 milliárdért vásárolt 17 ezer darab lélegeztetőgépből, amit a Fidesz fürkészei portyáztak össze a járvány alatt. Ki járt jól?

A Transparency International (TI) Magyarország még 2021-ben fordult közérdekűadat-igényléssel az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) annak kiderítésére, hogy a tárca pontosan hány lélegeztetőgépet tudott eladni abból a 17 ezer darabos készletből, melyet a kormány fürkészei és portyázói vásároltak össze a világ minden tájáról – írta a civil szervezet közleményében.

Két éven át pereskedtek az állammal, mire igazságos ítélet született: az ügyet megöröklő Belügyminisztériumnak (BM) ki kellett adnia az adatokat.

Elismerték, ami régóta sejthető volt: a 17 ezer darab lélegeztetőgép még mindig raktárakban porosodik.

A 300 milliárd forintos bizniszt főleg baráti cégeken keresztül intézték, akik így sokmilliárdos extraprofitot tehettek zsebre. A feleslegesen nagy mennyiségből a beszerzést intéző Külügyminisztérium sem adott el egy darabot sem, a feladatot megkapó EMMI pedig titkolta, hogy mennyit adtak el. A minisztérium megszűnése után másfél évvel derült ki, hogy semennyit. Az elutasított adatkérést perre vitte az Amnesty, amit első fokon meg is nyert, ám a fideszes minisztérium másodfokra vitte az ügyet. A másodfokot is a civilek nyerték.

Az EMMI 2022-ben megszűnt, de a jogutódjaként működő Belügyminisztérium sem akarta kiadni az adatokat, ezért a Kúria elé vitte az ügyet. A legfelsőbb bíróságként működő szervezet úgy döntött, ki kell adni az bizonyítékokat.

Válaszukból kiderült, hogy a 2020-ban túlárazottan összevásárolt lélegeztetőgépekből egyet sem adtak el, így a 300 milliárd forintból semennyi nem térült meg.

Vérszemet kaptak a fürkészők és a portyázók: két kézzel szórták a milliárdokat feleslegesen sok lélegeztetőgépre.

Egy Vinod Sekhar nevű maláj üzletember volt a fideszes lélegeztetőgép-biznisz legnagyobb nyertese: 6000 darabot vettek tőle összesen 178 milliárd forintért. Ebből 3 milliárd forintot közvetlenül a bankszámlájára kapott. Később vett egy 46 méteres luxusjachtot és egy magánrepülőt is.

(Címlapkép: Orbán Viktor/facebook - azóta eltávolítva)