Quaestor-botrány - kérdőjelekkel

Egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy Tarsoly előzetesben marad. A kártalanítás részletei még nem ismertek.

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. az mno.hu-nak arról nyilatkozott, hogy számos Quaestor-károsulttal már felvette a kapcsolatot, és jelenleg az adatok egyeztetése zajlik a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. saját belső nyilvántartásaival, illetve a rendelkezésre álló értékpapírok állományával.
 
A PSFN ugyanakkor ígéretet tett a további tájékoztatásra.
 
Mint ismert, a kártalanítását a Befektetővédelmi Alap (Beva) által létrehozott Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QKKA) hivatott lefolytatni. Az összeg egyrésze a tagok rendkívüli befizetéséből, a másik fele pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) áthidaló hiteléből áll.
 
A lap egyébként felidézi: a törvény alapján a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosainak 2015. május 6-a és június 5-e között kell majd kérelmezniük a kártalanítást, amit a QKKA ad majd számukra. A parlament korábban arról döntött, hogy 30 millió forintig kártalanítják a Quaestor-ügyfeleket.

Kritikus kérdés

Azonban nem árt azt is kiemelni, hogy ezzel a többszörösére emelkedik a Beva tagjainak díjterhelése is, márpedig ezek olyan alapkezelők, brókercégek, akiknek nem volt köze Tarsoly üzleti gyakorlatához, ugyanakkor komoly anyagi terhet jelenthet ez számukra.
 
De nemcsak a befizetés ténye miatt háborognak ezek a pénzpiaci szereplők, hanem a szerintük kaotikus kormányzati eljárás is kiverte a biztosítékot a szakmában.
Az egész egy káosz. Nem lehet tudni, mekkora összegről beszélünk, mennyi folyik be a Quaestor-féle alapba, ebből mekkora lesz a tényleges kötelezettség, és azt pontosan milyen ütemezéssel kell majd fizetni – közölte Virág Ferenc, a Random Capital Zrt. alapítója a nol.hu-val.
Ez a tagi díjemelkedés azonban a kisebb alapkezelők esetében olyan mértékű is lehet, ami már értelmetlenné tenné a működésüket, miközben a fűnyíró elv miatt nincs mód arra, hogy megússzák a befizetést.
 
Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormányra óriási társadalmi és politikai nyomás nehezedik, ami viszont kapkodást eredményezhet, és mint látjuk – eredményez is.
 
Ahogy szerdán megírtuk, a Medián mérése szerint a közvélemény döntő többsége szerint a Fidesz-kormányokat terheli a felelősség azért, hogy „a brókercégek éveken keresztül működtek úgy, hogy ügyfeleik elveszítették a befektetéseiket”.