„Valóban gyógyíthatatlan a szabadság elvesztésének a tudata?”

Magyar rádiójáték készül egy elmeorvos vívódásáról a levert 1848-49-es szabadságharc árnyékában.

A hamarosan a Kossuth Rádión hallható mű az 1848-49-es levert szabadságharc árnyékában – Dr. Babarczi Sándor elmeorvos sorstragédiáján keresztül – mutatja be, miként hat a szabadság elvesztése az emberre, illetve miként próbálja az egyén életben tartani a szabadság eszméjét, és hogyan őrül bele annak elvesztésének tudatába.

A rádiójátékot a valóságban is élt Schwartzer Ferenc professzor, a magyar elmegyógyászat alapítójának élettörténete ihlette. A történet róla mintázott főhőse: Babarczi Sándor ideg- és elmeorvos. A rádiójáték – egyfajta vallomásos, „hangos napló” műfajában – idézi fel Babarczi életének meghatározó momentumait. Azokat a sorsfordító eseményeket és döntéseket, amelyek saját magán- tébolydájának megalapításától a saját tébolyáig, elméjének elborulásáig vezettek.

Babarczi drámája a korra oly jellemző kettősségben rejlik: elfogadja-e a Habsburg császári udvar támogatását, hogy szakmailag érvényesülni tudjon – vagy továbbra is védje a szabadság eszményét, akár azon az áron is, hogy intézményében ő maga bújtat menekülteket, és ezzel kockára teszi életét.

A rádiójáték ezt a morális dilemmát – őrlődéstől az őrületig vezető útját, lelki folyamatát követi végig a költészet és a zene segítségével, kiváló színészek tolmácsolásában.

Egy elmeorvos vallomása című rádiójáték

Szilágyi Tibor - Professzor Babarczi Sándor

Molnár Piroska - Nóra nővér

Balsai Mónika - Vachott Sándor édesanyja

Nagy Zsolt - Guyon Richárd

Szervét Tibor - Pomutz Konstantin

Fekete Ernő - Doktor Bolyó Károly

Karsai István - Gróf Széchenyi István

Elek Ferenc - Vachott Sándor

Kovács Lehel - Ábrányi Kornél

Szatmári Attila - Vörösmarty Mihály

Szemán Béla - Szemere Bertalan

Bede Fazekas Szabolcs - Bíró

Dankó István - Lopkovitz Aurél

Mészáros Máté - Hudák

Bardóczy Attila - Tüzérparancsnok

Faragó András - Ügyész

Közreműködtek Cserhalmi György növendékei

Író/rendező: Kovács Levente, Törcsi Levente

Producer: Németh Gyula TV COM

„Többnyire filmforgatókönyveket írunk, de a képírás mellett a rádiójátékot egy izgalmas kihívásnak találjuk” – mondta Törcsi Levente, a mű egyik írója és rendezője az Alfahír érdeklődésére. „Itt teljesen máshogy kell a karaktereinket megformázni, a szöveget megalkotni, a hallás útján kell képeket teremtenünk. Nagyon örülünk annak, hogy újra reneszánszát éli ez a műfaj” – tette hozzá.

Az alkotók szeretnék sikerre vinni rádiójátékukat, amit elsősorban azoknak ajánlanak, akik szeretik a művelődéstörténetet, a pszichológiát és a szabadságot. De az iskolásoknak, kicsiknek és nagyoknak, a hazájukat szerető embereknek, illetve a gondolkodni vágyóknak is tanulságos lehet megismerni a levert 1848-49-es szabadságharc egy kevésbé ismert szemszögét.

Törcsi Levente lapunknak elmondta, régóta foglalkoznak a téboly témakörével, és ezt egy megtébolyodott elmeorvos szemszögéből bemutatni igazán izgalmas dolog.

„Valóban gyógyíthatatlan a szabadság elvesztésének a tudata?”

– tette fel a kérdést. Erre a kérdésre próbálnak választ találni a rádiójátékukkal.