Rájöttek, hogy nem szétverni, hanem fejleszteni kellene a Honvédséget?

Simicskó István szerint az elmúlt 25 év legnagyobb haderőfejlesztés vállalkozása kezdődhet meg.

Előjáróként sajnos meg kell említeni, hogy a rendszerváltás óta regnáló különböző színezetű kormányok módszeresen tették tönkre a hadsereget. Sok esetben teljesen feleslegesen vontak ki még használható fegyverrendszereket, pótlásukról azonban egy-két ritka kivételtől eltekintve nem gondoskodtak. A Gripen és a Mistral légvédelmi rakétarendszer megvásárlását leszámítva nem történt jelentősebb beszerzés a Honvédség részére az elmúlt bő 25 évben.

Az évtized végére a Honvédség technikai eszközeinek jó része tejesen tönkremegy. Néhány harceszközt, mint például a már jócskán elavult T-72-est csupán azért tartjuk még rendszerben, hogy majd valamikor a jövőben ne kelljen az egész páncélos fegyvernemet a nulláról felépíteni.

A Honvédség gyengeségére a tavaly nyári menekültválság világított rá. A kormány ugyan lehetővé tette, hogy katonákat vezényeljenek a határvédelmi feladatok ellátására, csakhogy nem igazán volt kit. A valamivel kevesebb, mint 30 ezer fős Honvédség kötelékeiben ugyanis csupán néhány ezer olyan katona szolgál, akik nem csak egy íróasztal mögött, hanem fegyverrel a kezükben is helyt tudnak állni, ha szükséges. Tartalékos katona pedig nem állt elegendő rendelkezésre.

Az már csak hab a tortán, hogy Magyarország soha nem teljesítette az 1999-es NATO csatlakozáskor tett azon kötelezettségét, amelynek értelmében éves GDP-jének két százalékát védelmi kiadásokra fordítja. Ez természetesen meg is látszik a Honvédség állapotán. Elegendő, ha a már hosszú évek óta húzódó helikopter-beszerzést megemlítjük. Most éppen az a legújabb terv, hogy öt öreg Mi-17-est küldünk el nagyjavításra Oroszországba. Persze ennek is örülni kell nálunk, legalább árvizeknél lesz mivel segíteni a mentést, mert enélkül erre sem lennénk képesek. A harci-helikopter képességünk jelenleg nulla, ugyanis már hosszú évek óta nincs repülőképes állapotú Mi-24-es gépünk.

Felfelé ívelő pályára állítanák a Honvédséget

A honvédelmi miniszter kedden Budapesten, háttérbeszélgetésen elmondta: a forrásbővítés és fejlesztések nyomán szeretnék felfelé ívelő pályára állítani a Magyar Honvédséget.

A Zrínyi 2026 honvédelmi fejlesztési tervek között szerepel az önkéntes tartalékos rendszer újraszervezése, ezzel összefüggésben toborzókampányok és a Honvédelmi Sportszövetség elindítása, kiemelt cél továbbá a honvédelmi nevelés megerősítése, amelynek részeként egyfajta kadétrendszer kialakítását tervezik – sorolta.

A haderőfejlesztési tervek között a légierő erősítését, szállító-repülőgépek és helikopterek beszerzését emelte ki többek között a miniszter. Simicskó István azt mondta: az elmúlt huszonöt év legnagyobb haderőfejlesztési vállalkozásába kezdenek jövőre.

Helikopterekből a legújabb információk szerint az amerikai eredetű UH-60 lehet a befutó. Hét darab Black Hawk beszerzése jöhet szóba, a légierő-korszerűsítési program a kiegészítőkkel, a személyzet kiképzésével és más tényezőkkel együtt 170-340 milliárd forintba is kerülhet.

Azt is bejelentette, hogy elkészült és már a kormány előtt van az új Nemzeti Biztonsági Stratégia.

Ha a kormány megtárgyalta, szeretnék - más kérdésekhez hasonlóan - ezt is ötpárti egyeztetésre bocsátani - tette hozzá.

Nagy tervek, kíváncsian várjuk, hogy mi és hogyan valósul majd meg belőle.