Ránk hárul az SZDSZ több százmilliós tartozása

Egyelőre úgy tűnik, következmények nélkül „simul el” az egykori SZDSZ több százmilliós tartozásának ügye, amelyből ráadásul nem kis összeg az adófizetőkre fog hárulni.

Nem várható, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) követelése, ezen belül különösen a tőkekövetelés megtérüljön – válaszolta a kimúlt SZDSZ több százmillió forintos tartozásának ügyében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére. Szilágyi március elején arról érdeklődött, hogy az SZDSZ által állami kezességvállalás mellett felvett 415 millió forintos hitel jelenleg mekkora kintlévőséget jelent.
 
Lázár János kifejtette,
a 2009 folyamán 24 részletben folyósított kölcsön utáni tőketartozás után a tőketartozás 409 millió, kamatokkal terhelve 535 millió forint. Eddig a 26 szóban forgó ingatlan közül 14-et értékesítettek, 211 millió forintért, de – mint Lázár rámutatott – „az összeget a késedelmi kamatokra fordították, ezért tőkemegtérülés nem történt, a tőketartozás nem csökkent”. A fennmaradó 12 ingatlan becsült értéke 329 millió forint.
 
Az MFB 2010 decemberében mondta fel a hitelt, mivel a párt nem fizetett. 2011 márciusa óta a pénzintézet végrehajtási joggal rendelkezik az ingatlanfedezetek felett.
 
Az SZDSZ – egyébként más parlamenti pártokhoz hasonlóan – vett fel hitelt 2008–2009 során az MFB-től. Akkor, amikor közvélemény-kutatások alapján is jól érzékelhetően egyértelművé vált, hogy az SZDSZ által hangsúlyosan képviselt magyarellenességre nem kíváncsiak a magyarok, vagyis a párt ki fog hullani az Országgyűlésből.
 
Az ügyben tavaly februárban különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a XI. kerületi ügyészség. A Fővárosi Főügyészség a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy a rendőrség a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette, jóllehet a határozat felülvizsgálata még tart.
 
Lázár János javaslatára tavaly októberben módosult az MFB-törvény, hogy parlamenti párt irodavásárlására nyújtott kölcsön adatai a közügyek átláthatóságának elősegítése érdekében ne minősüljenek banktitoknak.

Fodor Gábor nem ülhetne a parlamentben

Csakhogy a Jobbik még az előző ciklus végén benyújtott törvényjavaslatban azt indítványozta, hogy a pártok részére folyósított pénzek visszafizetésének elmulasztása ne legyen következmények nélküli – ezt viszont a kormánypártok valamiért nem tartották fontosnak támogatni.
A Jobbik azt szerette volna elérni, hogy pártvezető addig ne alapíthasson új pártot, míg régi pártjának tartozása van, valamint hogy saját vagyonával feleljen az adósságokért.
Ha a javaslatot még az előző ciklusban elfogadta volna a parlament, akkor az SZDSZ korábbi elnöke, Fodor Gábor most nem üldögélhetne az Országgyűlésben ma született bárányként.
 
Az érintett ingatlanvásárlásokat ugyanis nagyrészt Kóka János, kisebb részben pedig épp Fodor hagyta jóvá. Szerinte, mivel a szóban forgó ingatlanok megvannak, azok biztosítják a hitel fedezetét, vagyis nem történt károkozás.
 
A fentiekből kiderül, hogy de bizony történt.
 
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy lelki–szellemi értelemben milyen károkozást végeztek hosszú évekig a „szabad demokraták”.