Rapperrel erősített a Romantikus Erőszak

Legalábbis egy dal erejéig az új lemezen közreműködik Bajna, egy csíkszeredai székely rapper is.

Tegnap, október 23-án, a Club202-ben megrendezésre kerülő koncerten mutatta be digipak CD formátumban a Romantikus Erőszak "A hazáért" című három részes EP sorozatának első darabját, a "Piros" névre hallgatót. A három EP, vagy magyarul középlemez, a következő két évben fog megjelenni, és mindegyik a nemzeti rock banda egy-egy jól elkülöníthető zenei hatására épül majd. Ezek között lesz majd hagyományosabb punk rockos megközelítésű, de például tisztán népzenés is. A most októberben megjelenő és közvetlenül a zenekartól előrendelhető „Piros” zenei anyagára olyan korai kedvenceik hatottak leginkább, mint a Ballagó Idő, vagy a „Vidám magyarok” korszakos Beatrice. A kiadványok borítói egyébként színvilágukban is különbözőek – piros, fehér és zöld – lesznek majd. Ha valaki sorban mindhárom lemezt begyűjti majd, a polcán összeáll a magyar trikolór.

Ma megjelent a harmadik klip is a sorozat első EP-jéről. A "Nem kell" című dal elkészítésében Bajna csíkszeredai székely rapper is közreműködött, akitől még 2010-ben az Alafhíren bemutattuk a Respekt a vérnek című számot. Az időzítés nem véletlen, hiszen ma délután Székelyföld határait hatvan gyülekezési ponton összegyűlve fogják megvilágítani ott élő testvéreink, hogy jelképesen jelezzék: soha nem fogják feladni.

A rockzenekarok és rapperek együttműködése egyre kevésbé szokatlan (így például FankaDeli is közreműködött az Ismerős Arcok egyik lemezén), bár a Romantikus Erőszak az elmúlt több, mint húsz évben ezidáig még nem lépte ezt meg. Igaz, a nemzeti öntudat ennyire kristályosan kevésbé jelenik meg a rapperek dalaiban, bár ezt sem lehet igazán kategorikusan kijelenteni, hiszen műfaji sajátosság, hogy a számaikban a társadalmi igazságtalanságokra reflektálnak. Érdekesség, hogy a nemzeti rock például Lengyelországban szinte egyáltalán nem alakult ki, ott a nemzeti sorskérdéseket és az aktuálpolitikai radikális üzeneteket szinte kizárólag rapperek képviselik, így ha ennél a kifejezésnél akarnánk maradni, akkor azt mondhatnánk, hogy ott nem nemzeti rock, hanem nemzeti rap alakult ki. 

A kifejezetten nemzeti identitást erősítő számokat is azért meg lehet találni hazánkban, így például FankaDelinél egyértelműen, de a nagy riválisa, Mr. Busta is épp legutóbbi számában utalt a bevándorlás kérdésére. Felvidéken José (és egyébként a szlovák nyelvtörvény ellen tiltakozott Sub Bass Monster is), Erdélyben pedig az említett Bajna egyre ismertebb. A Petőfi rádióban pedig talán ma a legtöbbet játszott rapper, Deniz több dalát is bemutattuk már, és ő az, akinek egyik népszerű számát tegnap az október 23-ai megemlékezésén Vona Gábor is felidézte. Egészen pontosan ezt: