Reális fedezete van a dolgozók béremelésének, a kormánynak csak akarnia kéne

Szakmai konferenciát szerveztek a magyarországi bérszínvonalról. Miért nincs elég pénz?

Az Országházban rendezett konferencián a szakszervezetek és az érdekvédelmi szervezetek részéről részt vett és felszólalt Pfeiffer Tamás (Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége), Vizi Péterné (Egészségügyben Dolgozók Független Szakszervezete), Szabó Ferenc Attila (Szakszervezetek Együttműködési Fóruma) és Vámos Csaba (Kéményseprők Országos Szakszervezete). A jobbikos országgyűlési képviselők – Volner János, Z. Kárpát Dániel, Hegedűs Lorántné és Gyöngyösi Márton – mellett elfogadta a meghívást Heltai László, az LMP gazdaságpolitikai szóvivője. A Fidesz, a KDNP és az MSZP nem képviseltette magát a konferencián.

A rendezvényen elsősorban a magyarországi alacsony bérszínvonal, a dolgozói mélyszegénység, a közmunkaprogram, a köztisztviselők kormány által kezdeményezett leépítése és az elvándorlás témája is szóba került. Az érdekvédelmi szervezetek képviselői egyöntetűen üdvözölték, hogy a konferencia létrejöhetett, és elhangozhattak tapasztalataik, illetve javaslataik.

Volner János a konferencia lezárásaként tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az ország gazdasági teljesítményének arányához képest is mélyen alulfizetettek a magyar munkavállalók. A Jobbik politikusa szerint a dolgozók béremelését ki kell kényszeríteni az Orbán-kormánynál, és fel kell számolni a dolgozói szegénységet. Azt is leszögezte, hogy a konferencia résztvevői úgy látják: a béremelésnek van reális fedezete.

„Ne higgye Orbán Viktor, hogy az olcsó és kiszolgáltatott magyar munkaerőre kell alapozni a magyar versenyképességet. A jól képzett, jól teljesítő, jól fizető állásokban dolgozó, megfelelő életszínvonalon élő munkaerőre kell alapozni Magyarország versenyképessségét”

- szögezte le Volner János.

A dolgozói béremelésről szóló konferencia után a jobbikos politikus ismertette a párt javaslatait:

  • egyszámjegyű személyi jövedelemadóra (szja) van szükség, amelynek mértékét 8-9 százalékra kell levinni,
  • termelést-támogató adórendszert kell bevezetni a mezőgazdaságban, a turizmusban és a kutatás-fejlesztésben a reálgazdaság alapjainak megerősítése, illetve fejlődése érdekében,
  • ne kelljen szja-t fizetni a minimálbér után.

A Fidesz-KDNP távolmaradásával kapcsolatban Volner János azt mondta: a kormánykoalíció tagjai nem tisztelték meg a dolgozó magyar embereket, és ha a Nemzeti Együttműködési Rendszer kiterjedt volna arra is, hogyan emeljék meg a dolgozók bérét, illetve életszínvonalát, „akkor Orbán Viktor sokkal hitelesebben mondhatta volna el, hogy az egész ország miniszterelnökeként, minden magyarért tenni kíván”.