Erdogan a vejét tette az államkincstár élére

Orbán Viktor a fiát is magával vitte a török elnök beiktatási ceremóniájára.

A hétfőn életbe lépett elnöki rendszer alapján a kormányzatot is irányító, most már lényegében teljhatalommal bíró Erdogan bejelentette, hogy egy alelnököt választ maga mellé.

Erdogan államfői eskütételével elnöki rendszer lépett életbe Törökországban

A lépéssel egyebek mellett megszűnt a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény, és az államfőre szállt át a kormányfő minden jogköre. Törökországban az elnöki rendszer bevezetése nem új elképzelés, Erdogan az elgondolást már 1994 és 1998 között, isztambuli főpolgármestersége idején felvetette. Miután 2003-tól több mint egy évtizeden át miniszterelnök volt, a nép 2014.

A miniszterek kedd délután teszik le az esküt, az első kabinetülésre pedig pénteken kerül sor. Az új rendszerben Erdogan az elnöki hivatalhoz tartozó minisztériumok számát 26-ról több tárca összevonásával 16-ra csökkentette.

Erdogan veje, Berat Albayrak, aki eddig az energiaügyi miniszter volt, az újonnan létrejövő kincstári és pénzügyi tárcáért fog felelni, és ezzel ő kapta meg a legfontosabb gazdasági tárcát.

Orbán elvitte a fiát is

A török elnök nagyszabású beiktatási ceremóniáján Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett egyik fotó szerint a miniszterelnököt elkísérte fia, Orbán Gáspár is.

A 444.hu az orosz Sputnik News és a török állami hírügynökség, az Anadolu Agency fotóin is kiszúrta Orbán Viktor fiát. A portál szerint elképzelhető, hogy Ankarából Orbánék már az oroszországi vébé utolsó meccseire utaznak tovább, de az erre irányuló kérdésre a Miniszterelnöki Sajtóiroda nem válaszolt.